Некогаш најскапиот старт-ап во САД, WeWork е на пат да излезе од стечајната постапка, надевајќи се дека помалку обврски и канцеларии за изнајмување ќе вдахнат нов живот во него, пишува Би-Би-Си. Компанијата, која изнајмува заеднички канцелариски простор, е основана во 2010 година и претходно се сметаше за иднината на канцелариите, но имаше загуби за време на нејзината агресивна глобална експанзија.

WeWork поднесе барање за стечај минатата година, погодена од остриот пад на побарувачката за канцелариски простор предизвикан од пандемијата. Компанијата потоа употреби правна заштита за повторно да преговара за условите на своите закупи и оперативни договори со своите доверители. Планот на WeWork да управува со 337 заеднички канцелариски простори ширум светот по банкрот е приближно половина од оној од јуни 2023 година. САД и Канада ќе останат нивниот најголем пазар со над 170 локации.

Планот, кој беше одобрен во стечајниот суд во Њу Џерси, елиминира 4 милијарди долари од долгот на компанијата и ги намалува идните обврски за изнајмување на WeWork за 12 милијарди долари – или повеќе од половина.

Промените, исто така, вклучуваат нов сопственик во Yardi Systems, кој доставува софтвер за канцелариски и станбени сопственици. Компанијата презема мнозински удел во WeWork за 450 милиони долари финансирање, заедно со други инвеститори. Јапонската SoftBank Group останува меѓу поддржувачите на компанијата. WeWork очекува реструктуирањето на компанијата да биде завршено до средината на јуни. Одобрувањето на договорот доаѓа само неколку дена откако поранешниот шеф на WeWork, Адам Нојман, призна дека нема напредок во неговата понуда за купување на компанијата.

Се верува дека тој понудил 500 милиони долари за компанијата, проценета на 50 милијарди долари по кругот за собирање средства во 2019 година.

Нојман го напушти WeWork откако неуспешниот IPO го зголеми обемот на неговите финансиски загуби и покрена прашања за неговото управување.