Трговецот на мало на чевли Рено е несолвентен. Најмалку 180 филијали во Германија и околу 1.000 работни места беа погодени. Како што пренесува „Виртшафтвохе“, Рено Шухцентрум Гмбх поднела барање за стечај.

На 28 март 2023 година, окружниот суд во Хамелин нареди прелиминарна стечајна постапка, пренесува Феникс, објави Н1 Инфо. Трговецот на чевли има околу 300 филијали во Европа и околу 18 локации во Германија.

Вкупно, околу 1.000 работни места беа погодени од стечајот. Рено е вториот најголем трговец на чевли во Германија по Дихман. Пријавата за несолвентност очигледно ги погодува само германските подружници – не и сестринските компании во Австрија и Швајцарија.

Пропаднатиот синџир за чевли доби нов сопственик пред само шест месеци. На крајот на септември, ХР Груп го продаде малопродажниот бизнис со обувки.