Настаните на пазарот на благородни метали беа многу нестабилни минатата недела.
Во четвртокот унца злато мораше да плати речиси 1.960 долари, а потоа цената брзо падна на 1.910 долари.

Во петокот, по објавувањето на робусните податоци на американскиот јануарски пазар (што ја зголемува веројатноста ФЕД да остане „јастреб“ некое време), златото се лизна под 1.900 година и изгуби 3,3 проценти на неделно ниво (најмногу од почетокот од октомври), а среброто доживеа еднодневен пад од речиси 5 отсто, оставајќи го опсегот со кој се тргуваше во последните недели на 22,34 долари.

Минатата година побарувачката на злато се зголемила за цели 18 отсто, на 4.741 тони (без пазарот преку шалтер), што е највисока бројка од 2011 година, објави Светскиот совет за злато. Посебно во последниот квартал од минатата година (1.337 тони) побарувачката беше висока. Конкретно, централните банки беа многу активни (со 1.136 тони – највисоки во последните 55 години), нивните набавки (предводени од Турција, но и Кина, Индија, Египет, Катар…) беа дури 152 отсто повисоки од 2021 година.