Нето добивката на групацијата НЛБ во првите девет месеци достигна 104,6 милиони евра, што е за 36% помалку отколку во истиот период минатата година.

Падот се должи на дополнителни оштетувања и резервации од 50,2 милиони евра. По дискусијата за резултатите, Надзорниот одбор го назначи Блаж Бродњак за претседател на Управниот одбор за уште пет години.

„Откако бевме сведоци на хибернација на економијата во првата половина на годината, поради пандемијата на ковид-19 “и последователниот прекин на јавниот живот и економијата, намалувањето на инфекциите и укинувањето на мерките за борба против епидемијата во летните месеци, НЛБ објавува деловни резултати.

Така, групацијата НЛБ забележа нормализација на приходите, што го достигна нивото како и пред епидемијата. Нето добивката падна за еден процент на 383,3 милиони евра во првите девет месеци, додека добивката пред исправка на вредноста и резервациите падна за два проценти на 167 милиони евра.

Покрај Бродњак, кој е одговорен за банкарство на мало, приватно банкарство и корпоративно банкарство, Надзорниот одбор им даде нов мандат и на Архибал Кремсер, одговорен за финансиско работење и на Андреас Буркхард, одговорен за ризиците. Четвртиот член, Петр Брунцлик, се приклучи на одборот во мај.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк