Бруталната распродажба на акциите на Првата републичка банка ја намали пазарната вредност на регионалниот заемодавец за 41 отсто на приближно 888 милиони долари само вчера. Од сите факти што се појавија за колапсот на две американски банки во март, вклучително и неодговорени предупредувачки писма од регулаторите, занемарен ризик од каматни стапки, прекумерно ниво на неосигурани депозити итн., еден факт особено предизвикува длабока непријатност кај финансиските регулатори, а тоа е бројот 36 – тоа е бројот на часови што им беа потребни за да истечат, анализира Пословни хр.

Тоа е отприлика колку часови ѝ требаа на банката на Силиконската долина (СВБ) за да премине од функционален регионален заемодавател до потпадне под регулаторна контрола. Пропаѓањето на Сигначр Бенк траеше само малку подолго.

Во петок треба да биде објавен и извештајот на ФДИЦ за супервизијата на Сигначр Бенк, со седиште во Њујорк, која беше затворена неколку дена по СВБ. До понеделник се очекува и посебен извештај за американскиот систем за осигурување на депозити, за кој рече дека ќе вклучи преглед на потенцијалните реформи.

Режимот на супервизија кај двата регулатори е под лупа од пратениците кои се прашуваа зошто банкарските супервизори не биле поагресивни во спроведувањето на корекции во пропаднатите банки. Супервизорите обично не се добредојдени бидејќи укажуваат на недостатоци, вели Сара Блум Раскин, поранешна гувернерка на ФЕД. Некои креатори на политики тврдеа дека делумно виновни се правилата што го олеснуваат најстрогиот надзор за компаниите кои поседуваат имот помеѓу 100 и 250 милијарди американски долари, во кои беа вклучени и двете банки.