Нова Љубљанска банка (НЛБ) се враќа во бизнисот за лизинг од кој се повлече пред неколку години. Ова го најави Блаш Бродњак, извршниот директор на НЛБ во интервју за словенечката новинска агенција, велејќи дека очекува дека банката „нема да има никакви проблеми со обновувањето на своите операции за лизинг, што е засегнато со доцнењето во приватизацијата“.

По приливот од 1,55 милијарди евра државна помош во 2013 година, НЛБ Банка мораше да го намали деловниот обем при извршувањето на барањата на Европската комисија, а една од нејзините жртви беше бизнисот за лизинг.

На 31 декември 2017 година, матичната компанија во Словенија влезе во постапка за ликвидација. Компанијата за лизинг на словенечката група подоцна започна да се повлекува од пазарот во регионот, а компаниите, вклучително и една во БиХ, беа подготвени за ликвидација.

Во овој поглед, лизингот на НЛБ во БиХ престана да биде активен и да склучува нови договори за лизинг со продолжување на управувањето со средствата и исполнувањето на обврските.

Неодамна, врз основа на барање на компанијата, Агенцијата за банкарство на ФБиХ извести дека НЛБ лизинг ДОО Сараево со одлука од 17.05.2019 година ја одзема лиценцата за вршење работи на лизинг.

Сепак, решението од 31 јули 2019 година, објавено во Службен весник на ФБиХ според кое нејзиниот капитал е зголемен за 1.584.927,49 км, покажа дека компанијата не е „мртва“, пренесува Индикатор.

Ова е одлука за распределба на добивката остварена во деловната 2018 година во износ од 2.084.927,49 км. Останатите 500 илјади се исплатени на основачот на компанијата, матичната банка НЛБ во Словенија. По оваа докапитализација, акционерскиот капитал на НЛБ Лизинг Сараево изнесува 2.080.927,49 КМ, со што се исполнува законскиот минимум на адекватност на капиталот.

Новите можности за Нова Љубљанска банка се отворија со завршената приватизација на 75% минус една акција, со што се ослободи банкарската државна дисциплинска гаранција и оптоварувањето од државната помош.

Покрај лизингот, директорот на банката Блаш Бродњак „гледа голем потенцијал во надградба на банкарското осигурување и услуги за управување со средства“, тврдејќи дека зголемувањето на стандардите во регионот ќе ја зголеми побарувачката за тоа.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк