Цената на биткоинот падна под 35.000 долари за прв пат од јануари откако Русија започна воена операција во Украина, распродажбата за која некои аналитичари претходно предупредуваа дека може да продолжи да се влошува додека тензиите во Источна Европа не стивнат.

Цената на највредната криптовалута во светот падна за повеќе од 7% од средата навечер (повеќе од 9% во претходните 24 часа), таа падна на околу 34.763 долари до 23.50 часот, пред повторно да се зголеми на над 35.000 долари по полноќ.

Откако достигна рекорд од повеќе од 69.000 долари во ноември, криптовалутата изгуби повеќе од 600 милијарди долари во пазарна вредност.

Ethereum, втората по големина криптовалута во светот, претрпе уште поголем удар со губење на повеќе од 12% во последните 24 часа.

Спротивно на тоа, цената на нафтата продолжи да расте, бидејќи нафтата Брент скокна за повеќе од 4,5%, надминувајќи ги 100 долари за барел за прв пат од 2014 година.