Од 1 септември банките би можеле да ги вратат старите ценовници од периодот пред август 2022 година, кои пропишуваа повисоки провизии во однос на сегашните.

Тогаш истекува периодот од една година „застој“ во кој на банките не им беше дозволено да покачуваат провизии, а во исто време мораа да ги намалат тарифите за 30 отсто доколку ги зголемат почнувајќи од 2021 година. Од септември лани до 1 септември годинава банките согласно договорот со Народната банка на Србија не ги покачија провизиите и провизиите. Згора на тоа, оние кои ги подигнаа од почетокот на 2021 година мораа да ги намалат за 30 проценти во септември 2022 година или да ги вратат во претходната состојба.

Сега овој „латентен“ истекува, а банките од 1 септември можат повторно да ги „активираат“ старите ценовници, што би значело повисока цена за услугите од досегашните, пренесува Н1. Дополнително, новите регулативи бараат секоја банка да ја информира НБС 45 дена однапред за својата намера да ги зголеми тарифите.

Како што потврдуваат од централната банка за порталот Н1, ниту една банка не најавила воведување на нови ценовници, но некои најавиле нови услуги.

Во таа прилика, НБС пропиша обврска банките да ја известат Народната банка на Србија за тарифните промени најдоцна 45 дена пред планираното усвојување на тие измени и заедно со овие известувања да ја достават целата пропишана документација.