Цените на становите се зголемија за 20% за време на најтешката рецесија во историјата на земјата

Централната банка на Нов Зеланд повторно ќе воведе ограничувања за хипотекарно кредитирање во март, поради загриженоста дека историски ниските каматни стапки создаваат меур на пазарот на домување во земјата, според Фајненшл тајмс.

Ова доаѓа по интервенцијата на новоизбраната лабуристичка влада, која испрати писмо до гувернерот на Централната банка на Нов Зеланд, во кое го замолува да размисли за „нестабилноста“ на цените на куќите при поставување на монетарната политика.

Цените на станбените недвижнини се зголемија за скоро 20 проценти во последните 12 месеци, со што просечната цена на становите во најнаселениот град во Нов Зеланд, Оукленд, се искачи на повеќе од  еден милион новозеландски долари (700 000 американски долари) за прв пат. според податоци од индустријата.

Гувернерот на Централната банка на Нов Зеланд, Адријан Ор, во средата рече дека банката повторно ќе воведе ограничувања на кредитирањето кое го олесни во мај. Оттогаш, има зголемување на високо-ризичните заеми за инвеститорите во недвижнини, истакна тој.

Ор додаде дека банката би сакала да додаде ограничувања на односот кредит-приход на своите макропрудентни алатки, но тој потег бара одобрување од владата.

„Кредитите со висок ризик ја зголемуваат финансиската ранливост на домаќинствата, деловните субјекти и банките. На пример, високата задолженост во секторот за домување претставува опасност доколку паднат цените на куќите или се зголеми невработеноста … Ние го правиме ова за да осигуриме дека банките ќе останат еластични во идниот пад на пазарот на домување, рече Ор.

Некои банки веќе ги заоструваат кредитирањата. ANZ Нов Зеланд планира да го намали максималниот расположив однос на кредит-хипотека за домашните инвеститори од 80% на 70% од 8 декември.
Лидерите на Нов Зеланд се повеќе се загрижени дека зголемувањето на цените на куќите за време на најтешката рецесија од Втората светска војна може да доведе до корекција и финансиска нестабилност. Растот на цените на куќите се забрза на годишна стапка од скоро 4 проценти во клубот на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) оваа година и е уште поголем во САД и некои земји-членки на ЕУ.

Зголемувањето на цените на куќите претставува политички проблем за владата на Jacасинда Ардерн, која вети дека ќе се справи со пристапноста на станови во нејзиниот прв мандат. Но, станбените акции остануваат сериозно ограничени, зголемувајќи ги цените. Владата минатата година ги отфрли плановите за изградба на 100.000 домови за десет години, откако беа завршени само неколку стотици домови.

Одлуката на Велингтон да испрати писмо до Ор со барање за промена на монетарната политика за вклучување на стабилноста на цените на становите предизвика дебата за независноста на банката и агресивната акција што ја презедоа за да ја стимулираат економијата за време на КОВИД-19.

Минатиот месец, централната банка на Нов Зеланд побара од доверителите да се осигурат дека се технички и законски подготвени да се справат со негативните каматни стапки до крајот на 2020 година, потег што го презеде пазарот како знак дека основните каматни стапки ќе паднат од рекордното ниско ниво од 0,25%.

Ор рече дека нема загриженост за независноста на банката и дека ќе работи со владата за да понуди станови и достапност на истите. Тој исто така го бранеше одговорот на Централната банка на Нов Зеланд на КОВИД-19, велејќи дека тоа ги намалило економските шокови за деловните субјекти и домаќинствата. Ор додаде дека банката веќе ги разгледала цените на становите и финансиските ризици при утврдувањето на својата монетарна политика.

Камерон Багри, основач на фирмата за аналитика Багри Економикс, смета дека јасно додавање на цените на куќите во монетарната политика, кое во моментов се фокусира на целосно вработување и инфлација, би било добар потег со оглед на загриженоста што тие ја предизвикуваат.

„Централната банка на Нов Зеланд вели дека границите на кредит-приход ќе бидат корисен додаток на нејзините макропрудентни алатки. Ние мора да и ги додадеме овие алатки “, рече тој.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк