Група од петнаесет западноафрикански земји усвоија нов план за лансирање на единствената валута во 2027 година, откако претходниот план беше нарушен од пандемија.

Новата стратегија беше договорена од шефовите на држави на Економската заедница на западноафриканските држави (ECOWAS), рече Жан-Клод Каси Бру, претседател на Комисијата ECOWAS, на прес-конференција по самитот во Гана.

Земјите се надеваат дека единствената валута ќе им помогне во зајакнувањето на трговијата и економскиот раст, пренесува Б92.

„Имаме нов план и нов договор за конвергенција што ќе го опфати периодот помеѓу 2022 и 2026 година, а„ ЕКО ( името на новата валута ) ќе започне во 2027 година“, рече тој, зборувајќи за името на новата валута.