Регулативата „евро 7“ би можела да ги зголеми трошоците за производство на автомобили, а со тоа и цената, која би била за 2.000 евра повисока од сегашната. Најавата за нови регулативи во ЕУ ги зголемува цените на новите возила и побарувачката за половни.

Пазарот на половни автомобили веќе неколку години е во тренд на раст на цените, пред се поради недоволното производство на нови возила поради општиот пораст на цената на суровините и делумната криза на пазарот на чипови. Со најавата за дополнително поскапување на новите автомобили, како што покажува искуството, ќе се зголеми и побарувачката за половни автомобили. Колку ќе биде поскапувањето ќе зависи од трендовите на пазарот.

Тековни цени на половни автомобили Сопствениците на авто-места велат дека цената на половните автомобили во моментов расте бидејќи производството на нови возила се уште е недоволно, но дека сега само тие што треба да купуваат половни автомобили. Многумина велат дека не се одлучуваат за промена поради цените. Во Србија цената на половните автомобили поскапе за повеќе од 25 отсто. Стабилизација на пазарот на половни возила се очекува дури во 2024 година.

Половните возила произведени меѓу 2005 и 2010 година најмногу се купуваат во Србија, а 80 отсто од продадените возила се постари од десет години, пишува Каматица. „Евро 7“ регулативата има за цел да ја намали емисијата на штетни гасови и да ја заштити животната средина и е дел од поширокиот проект за целосно укинување на моторите со внатрешно согорување до 2050 година.