Видео – Странска помош зошто САД ја финансира ?

2015-03-03 10:01

САД трошат околу 37 милијарди долари годишно за странска помош – само нешто под 1% од федералниот буџет.

Корисни совети од луѓе кои се успешни во својата работа

2015-03-03 07:01

Луѓето кои успеале да започнат сопствен бизнис и да бидат успешни во она што го прават издвојуваат некои совети кои ги водеа во нивната кариера. “Научете да биде говорник” – советува Tim Westergren, основач на американското радио Pandora. Од сите вештини, кои еден претприемач треба да ги поседува,...

На девизните пазари доларот во пораст, еврото под притисок

2015-03-02 07:01

На девизните пазари, еврото минатата недела падна нагло во однос на доларот, втора недела по ред, бидејќи овој месец Европската централна банка стартува со програмата за олабавување на монетарната политика, додека американската Банка на федерални резерви ФЕД планира кон средината на годината да ја заостри монетарната политика....

Доаѓа период на акциите, цената на златото ќе падне

2015-02-28 07:01

Пред неколку години најпопуларно инвестирање во светот преку ноќ стана инвестирањето во злато. Цената на златото за само неколку години се зголеми неколку пати. Причината за тоа беше финансиската криза поради која инвеститорите почнаа да ја губат довербата во националната валута и масовно инвестираа во злато, кое отсекогаш...

Видео – Каде одат нашите даночни пари?

2015-02-27 10:01

Многумина трошат време и се расправаат околу тоа како нашите даночни пари се трошат. Но дали ние се фокусираме на правите нешта? Или сме упатени на погрешна адреса?

4 Совети за живот без кредитни картички

2015-02-27 07:01

Кредитните картички може да бидат добар финансиски инструмент за одговорните потрошувачи. Но кредитните картички може да доведат до долг доколку не се користат одговорно. Поради тоа добро би било да ги разгледате следните совети за живот без кредитни картички: Следете ја вашата потрошувачка – Важно е...

Вредноста на доларот ослабе после изјавата на гувернерот на Банката на федерални резерви

2015-02-26 07:01

Вредноста на доларот ослабе во средата на меѓународните девизните пазари по изјавата на гувернерот на Банката на федерални резерви ФЕД, кој сигнализираше дека нема да се брза со циклусот на зголемување на каматните стапки во САД. Долар индексот, кој ја мери вредноста на американскиот долар во однос...

Десет банки под истрага за можно местење на цените на благородните метали

2015-02-25 07:01

Американското Министерство за правда и Комисијата за идни тргувања со основните суровини (CFTC) истражуваат најмалку 10 големи банки поради можно местење на цените на благородните метали, објави Wall Street Journal, повикувајќи се на луѓе блиски до истрагата. Обвинителите на американското Министерство за правда го проверуваат процесот на...

Видео – Анимиран филм за долгот и дефицитот

2015-02-24 11:35

Зошто имаме буџетски дефицит и државен долг? Во ова видео преку анимиран филм, ќе видите како Конгресот и јавните службеници го користат и менаџираат долгот, и зошто тоа е важно за вас.

Цената на нафтата нагло падна

2015-02-24 07:01

Цената на нафтата во понеделникот нагло падна на светските берзи бидејќи во фокусот на инвеститорите се уште е прекумерната понудата а дополнителен притисок генерира и зајакнувањето на доларот. Барел нафта на лондонскиот пазар поевтини  за 1,66 $ од претходното затворање и се спушти на 58,56 $. На американскиот...