Зошто законот на понуда и побарувачка е толку моќен ?

2015-01-20 12:01

Во ова видео на забавен начин е објаснато основното правило на законот за понуда и побарувачка.

Нема место за паника но на еврото може да му се случи истото како и на швајцарскиот франк

2015-01-20 07:01

Шокот кој го предизвика растот на швајцарскиот франк за еден ден, како и поскапувањето на кредитите во швајцарски франци за 15-30 %, се уште не се стишил, а економистите предупредуваат да слично сценарио може да се случи и со еврото. Кога и во која...

Кратка историја на картичките

2015-01-19 07:01

Кредитните картички како што ги знаеме денес (Visa, Mastercard, American Express, итн) за прв пат се појавија во 1958 година, кога Bank of America ја издаде BankAmericard. Тоа беше првата кредитна картичка на располагање на потрошувачите од средната класа како и малите и средни трговци на мало во...

Внимателно кај кредитите со променлива каматна стапка

2015-01-17 07:01

Кредит со променлива каматна стапка е кредит, чија каматна стапка е врзана за одредени променливи фактори (инфлација, референтната каматна стапка). Каматната стапка за овие кредити може да се менува, обично независно од волјата на корисникот на кредит, а со тоа и вкупниот износ на каматата на...

Висок скок на Швајцарскиот франк

2015-01-16 08:01

Вчерашното соопштение на Швајцарската национална банка дека донесе одлука со која се откажува од вештачкото држење на фиксираниот курс на швајцарскиот франк во однос на еврото, предизвика хаотична реакција на пазарот на валути. Швајцарската национална банка ваквата одлука  ја правдаат со неодамнешните промени на пазарот со валути,...

Цената на нафтата никогаш повеќе над 100 долари

2015-01-15 07:01

Цената на суровата нафта за прв пат по шест години падна на 45 долари за барел. Саудискиот принц Alvaled bin Talal изјави дека високите цени на нафтата се историја. ” Пред една година реков дека цената на нафтата  повисока од 100 долари е вештачка, и дека тоа не...

Скапа готовина од банкомат, колку сето тоа чини ?

2015-01-14 07:01

Најскапата готовина е доколку подигнувате со кредитна картичка на банкомат или банкарски шалтер, а особено доколку користите банкомат или шалтер на друга банка. Во зависност од банката, бидете подготвени да издвоите минимален износ од 1,5% од износот на направената трансакција па се до 2% + 3 ЕУР, овие...

Руската централна банка минатата година потрошила огромна сума за поддршка на рубљата

2015-01-13 07:01

Руската централна банка ја откри огромната сума со која се обидува да ја поддржи вредноста на рубљата. Во изминатата година, банката на девизниот пазар потрошила 76 милијарди долари и 5,4 милијарди евра за купување на рубљи. Руската валута е под постојан притисок поради западните санкции кон Русија поради кризата во Украина и...

Како да изберете во која валута да штедите

2015-01-12 07:01

Валутата во која можете да штедите во една банка зависи од понудата на пазарот и довербата на финансиските институции во одредена валута. На пазарите кои имаат доминантна и стабилна домашна валута, која не е проследена со големи флуктуации во девизниот курс, и валута која не...

Електронско банкарство

2015-01-10 07:01

Во последните десеттина години, банките масовно започнаа да го користат интернетот како средство за испорачување на своите услуги. Како последица на развојот на информациско-комуникациската технологија е појавата на електонското банкарство. Е-банкарството претставува техника на извршување на банкарските работи, односно начин на испорака на банкарските производи. Според...