Криптото ќе игра „главна улога“ во унапредувањето на глобалната трговија на Обединетите Арапски Емирати(ОАЕ), вели државниот министер за надворешна трговија на ОАЕ Тани Ал-Зејуди.

Говорејќи за Блумберг во Давос – каде што светот се собра на Светскиот економски форум во 2023 година – Ал-Зејуди даде многу информации за трговските партнерства и политики на ОАЕ.

Коментирајќи за крипто секторот, министерот изјави дека „криптото ќе игра голема улога за трговијата во ОАЕ да се движи напред“, додавајќи дека „најважно е да се обезбеди глобално владеење кога станува збор за криптовалутите и крипто компаниите“.

Ал-Зејуди понатаму сугерираше дека додека ОАЕ работат на својот крипто-регулаторен режим, фокусот е заливската земја да биде центар со крипто-пријателски политики кои исто така нудат доволно заштита.

„Почнавме да привлекуваме дел од компаниите со цел заедно да изградиме соодветен менаџмент и правен систем кој е потребен за тоа“, додаде тој.

Коментарите на Ал-Зејуди доаѓаат само една недела откако кабинетот на ОАЕ воведе нови регулативи кои суштински осигуруваат дека ентитетите кои се занимаваат со крипто активности мора да добијат лиценца и одобрение од Регулаторната управа за виртуелни средства во земјата (ВАРА).