Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) го направија првиот чекор кон членството во Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) со одобрение на Одборот на гувернери на Банката за нејзина апликација да стане акционер на мултилатералната финансиска институција.

Претседателот на ЕБОР, Одил Рено-Басо, рече:

– Ние ги поздравуваме ОАЕ бидејќи тие стануваат нови членки на нашата банка и им благодариме на нашите акционери за нивната одлука. ОАЕ е важен центар за деловно работење и знаење, а нејзиното членство ќе им користи на многу економии во кои инвестира ЕБОР и ќе отвори понатамошни можности низ нашите региони.

Владата на ОАЕ аплицираше за членство во ЕБОР во септември 2020 година, изразувајќи желба да придонесе за работењето на Банката. ЕБОР започна да инвестира во јужниот и источниот медитерански регион во 2011 година, а денес е активна во Египет, Јордан, Либан, Мароко и Тунис, како и на Западниот брег и Газа.

Со одобрение на Одборот на гувернери, ОАЕ сега можат да го завршат процесот на членство во Банката. Откако ова ќе биде завршено и сите формалности ќе бидат завршени, членството ќе стапи на сила.

Амбасадорот на ОАЕ во Велика Британија, Мансур Абулхул, рече:

– Бидејќи ОАЕ влегува во 50-та година, јас сум пресреќен што ќе и се приклучам на ЕБОР како член и очекувам да развиеме силно партнерство со Банката. ЕБОР има извонредна историја во јужниот и источниот медитерански регион и нашите силни политички и деловни врски заедно ќе создадат одлично партнерство.

Гувернерите се највисокото тело што ги застапува постојните 71 акционер на ЕБОР, кое во моментов се состои од 69 земји и две меѓународни организации, Европската унија и Европската инвестициска банка.