На почетокот на минатата недела, Извршниот одбор на Централната банка на Унгарија донесе одлука за зголемување на каматните стапки. Само неколку дена после тоа, Одборот на чешката CNB одлучи слично. Она што се забележува е дека обете банки најавуваат дека ова е само почеток на усогласување на монетарната политика со сегашната инфлациска слика. Полската јавност потсетува дека, со оглед на инфлацијата во оваа земја, нивната Народна банка би можела да ја заостри и монетарната политика, бидејќи зголемувањето на цените е сериозно интензивирано.

„Сето тоа се вклопува во предупредувањата неодамна објавени од Меѓународниот монетарен фонд, дека пазарот полека почнува да се прегрева и дека како резултат на тоа имаме очекувања за инфлација, во смисла дека инфлацијата во повеќето земји е над предвидената. Во дадените околности, централните банки реагираат на единствениот соодветен начин, со зголемување на каматните стапки “, објаснува за порталот Бизнис.рс проф. Д-р Зоран Грубишиќ, од Академијата за банкарство во Белград.

Тој исто така потсетува дека претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард, предупреди дека тоа може да доведе до должничка криза во одредени земји и дека товарот на долговите може да го почувствуваат компаниите и граѓаните кои се поврзани со променливите каматни стапки во кредитните аранжмани.

„Потесна или рестриктивна монетарна политика може да се очекува во иднина и во други земји, дури и во еврозоната, што е многу поважно за нас, бидејќи ЕЦБ во моментов ги разгледува ваквите опции, бидејќи инфлацијата во еврозоната е малку повисока од планираната . На сите пазари, вклучително и на пазарот на пари, секогаш постоеше правило да се чека само да се сврти трендот, а потоа секогаш важи старото англиско мото „следи го трендот, трендот ти е пријател (follow the trend, trend is your friend), Мислам дека ова е начин да се толкуваат понатамошните најави дека каматните стапки ќе продолжат да растат “, заклучува проф. Грубишиќ.