Зголемувањето на цените може да ги исплаши потрошувачите во време кога нивните трошоци се потребни за обнова на економијата

Очекувањата на јапонските домаќинства за инфлацијата во земјата достигнаа највисоко ниво во последните 13 години, пишува Блумберг. Податоците покажуваат како растот на цените на енергијата влијае на довербата на потрошувачите дури и кога растечките цени остануваат далеку под целта на јапонската централна банка.

Домаќинствата очекуваат забрзување на инфлацијата до 5 отсто до следната година, што е највисока прогноза од декември 2008 година, според кварталното истражување на централната банка. Во текот на следните 5 години, просечниот годишен пораст ќе биде до 3%.

Иако резултатите од студијата се разликуваат од реалноста во која инфлацијата е под 1%, тие покажуваат дека светскиот бран на раст на цените стигнува до Јапонија, иако во пригушена верзија. Тие, исто така, го нагласуваат ризикот од зголемување на цените што ги плаши потрошувачите во време кога нивните трошоци се потребни за поддршка на економското закрепнување.

Во моментов, сепак, тоа е малку веројатно да се случи. Истражувањето на финансиската институција покажа и дека нивото на песимизам за економските перспективи на домаќинствата се намали на најниско ниво од 2013 година.

Состанокот на централната банка на земјата е закажан за 17-18 јануари. Според извори запознаени со ситуацијата, се очекува банкарите да разговараат за можно напуштање на нивните долгогодишни ставови дека нема ценовен ризик.