Банкнотите од 20 евра ќе бидат помазни затоа што се обложени со специјален слој за да ги направат потрајни.

„Од 2021 година ќе се произведуваат само обложени банкноти од 20 евра, така што необложените банкноти од 20 евра постепено ќе исчезнат од готовинскиот циклус“, рече членот на управниот одбор на Бундесбанк, Јоханес Берман.

Серијата од банкноти од 5 и 10 евра, кои се во постепен промет од 2013 година, исто така се обложени со специјален слој. Бидејќи банкнотите со помала вредност често ги менуваат сопствениците и можат побрзо да се извалкаат или оштетат и со тоа да станат неупотребливи.

Тестовите покажаа дека облогата го зголемува просечниот животен век на банкнотата, рече Берман. Нешто слично се очекува од обложувањето на банкнотите од 20 евра.

Обложените банкноти се значително помалку подложни на валкање. Ова исто така може да се докаже со лабораториски тестови.

Според Бундесбанк, некои централни банки на Евросистемот веќе започнаа да уфрлаат обложено банкноти од дваесет евра во промет за проба летото 2020 година.

Во име на Бундесбанк, банкнотите од 20 евра со бои ќе бидат произведени за прв пат во 2021 година и пуштени во оптек во текот на годината. Значи, би можело да помине некое време пред потрошувачите во Германија да држат лакирана банкнота од 20 евра во своите раце, пренесува n-tv.

Според Европската централна банка (ЕЦБ), во ноември 2020 година, во оптек биле повеќе од 4,3 милијарди банкноти од 20 евра со вкупна вредност од 86,1 милијарди евра.