Кина процени дека планот на Европската унија за воведување на првиот глобален данок на јаглерод ќе го прошири климатскиот проблем во трговијата.

Ова ќе ги наруши меѓународните принципи и ќе ги загрози изгледите за економски раст.

Овој месец, Европската комисија ги објави плановите за воведување на Механизам за прилагодување на границата со јаглерод (ЦБАМ) од 2026 година, односно царинска давачка за СО2, така што некои компании што извезуваат во Европската унија ќе мораат да плаќаат данок на стока што ја зголемува јаглеродната граница за време на производството, како на пр. челик.

“CBAM е во основа еднострана мерка што го проширува прашањето за климатските промени на трговскиот сектор. Тоа ги крши принципите на Светската трговска организација (СТО) и сериозно ќе ја наруши меѓусебната доверба во глобалната заедница и изгледите за економски раст”, рече Лиу Јубин, портпарол на Министерството. екологија и животна средина на брифинг со медиумите, пренесува Ројтерс.

Тој ја повтори позицијата на Кина дека одговорот на секоја земја на климатските промени треба да го земе предвид нивото на нејзиниот економски развој и дека тарифите за СО2 сериозно ќе му наштетат на подготвеноста и способноста на земјите да се справат со проблемот.

Како водечки светски производител на индустриски суровини, како што се челик и цемент, Кина може да претрпи најмногу од граничните царински програми, велат истражувачите од Центарот за индустриски развој и управување со животната средина на Универзитетот Кингхуа во трудот објавен во мај.

Тие, сепак, додадоа дека ова влијание ќе исчезне со текот на времето и дека нема докази дека царините ќе имаат негативно влијание на развојот на Кина на долг рок.

Компанијата за расчистување на Гутаи, Јунан Фјучерс, во коментар за планот на Брисел рече дека данокот на СО2 може да ја охрабри Кина да ги земе референтните цени на јаглерод во ЕУ како основа во нејзиниот национален систем за трговија со емисии.

Откако на 16 јули беше лансирана долгоочекуваната кинеска шема за трговија со емисии, забележан е вкупен обем на трговија од 4,83 милиони тони по просечна цена од 51,7 јуани (6,8 евра) по тон. Заради споредба, просечната цена на пазарот на јаглерод во ЕУ е повисока од 50 евра, според Ројтерс.