Првата половина од оваа година е еден од најпрофитабилните периоди на светските пазари на капитал во последните дваесет години.

Од друга страна, во многу европски земји, банките наплаќаат високи годишни провизии за поголеми износи на сметките на физички лица.
Првата половина на 2021 година е зад нас, која во Европа ќе остане запаметена, пред се по третиот бран на короната. Американскиот берзански индекс S&P 500 даде 18 проценти принос во првата половина на годината, германскиот DAX забележа принос од 13 проценти, американскиот индекс на технолошки компании НАСДАК доби 16 проценти.

Словенечкиот индекс СБИТОП со принос од 25 отсто беше уште подобар (приносите на индексот се мерат во евра). И покрај поголемиот раст на словенечкиот индекс, инвестициите во акцциите на домашни компании како што се Крка, Цинкарна Целје, НЛБ, Заваровална група Сава, Триглав Петрол и Телеком се уште се многу интересни инвестиции со оглед на успешното работење и цената на акциите на пазарот, пишува СЕЕбиз.еу.

Глобалните берзи сега го бележат својот петти последователен квартал на раст на крилјата на ширењето на вакцините и отворањето на светската економија. Затоа не е изненадувачки што неодамнешното зајакнување на доларот, на кое одлучувачки придонес даде „делумниот пресврт“ во пораките на ФЕД, сега предвидува први зголемувања на каматните стапки за 2023 година.

Курсот на ЕУРУСД падна за 2,8 проценти во првата половина на оваа година. Цените на златото паднаа за повеќе од 6 проценти, додека цените на нафтата WTI и Brent пораснаа за 56 и 47 проценти, поради одлуките на ОПЕК + и обновување на побарувачката во долари. Цените на алуминиумот и бакарот пораснаа за 27, односно 21 процент, а на железната руда за 26 проценти. Треба да се спомене дека растот на многу стоки започна да забавува или дури и да опаѓа во мај, но сепак може да се очекува нивниот придонес кон инфлацијата, а побарувачката ќе закрепне во следните неколку месеци.
Трговците ќе започнат да ги трошат своите сега поголеми заштеди во втората половина на годината и ќе има повеќе заеми за домаќинствата. Ова ќе има поволно влијание врз цените на акциите на компаниите во втората половина на годината, додека стимулативната монетарна политика продолжува. На крај, но не и најмалку важно, во многу европски земји, растот на производството наскоро ќе биде надополнет со зголемена потрошувачка во услужниот сектор. Потрошувачката на домаќинствата во еврозоната ќе се врати и ќе биде еден од клучните забрзувачи на закрепнувањето во втората половина на оваа година, како на домашната економија, така и во еврозоната воопшто.