Според шефот на грчката туристичка управа, Милтиадис Николау, цените на туристичките аранжмани за Грција годинава се повисоки за 20 до 30 отсто во однос на претходните години.

Сепак, интересот не опаѓа, што говори за неспорниот квалитет и убавина што ги нуди оваа земја, најголем интерес на српските туристи според претставниците на грчката влада за Халкидики.

 

 

– За оние кои планираат патување на Халкидики, важно е да се напомене дека, според проценките, за четиричлено семејство дневните трошоци за престој ќе бидат околу 40 до 50 евра, рече шефот на грчката управа за туризам Милтиадис Николау за B92.

Шефот на грчката туристичка администрација, исто така, ја истакна важноста на раните резервации.

– Со оглед на зголемениот интерес, ги советуваме сите да ги резервираат своите аранжмани што е можно поскоро за да обезбедат сместување по најдобри цени и да избегнат какви било непријатни изненадувања, рече тој.

Треба да се напомене дека оваа година поради зголемениот страв од лизгање на земјиштето, плажата Навагио на Закинтос, позната по познатиот бродолом и прекрасната тиркизна вода, ќе биде затворена за посетители. Оваа одлука е донесена како мерка на претпазливост за да се осигура безбедноста на туристите, што значи дека на многумина ќе им биде ускратена можноста да уживаат во една од најпрепознатливите знаменитости на Грција.