Во својот последен извештај, Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) вели дека се потребни дополнителни реформи за да се помогне економското закрепнување на Европа по пандемијата. Европската унија треба да го зајакне единствениот пазар и да одржи рестриктивна монетарна позиција ако сака да се справи со инфлацијата и да ја зајакне отпорноста на европската економија, соопшти ОЕЦД.

Во извештајот објавен на 6 септември, ОЕЦД наведе дека Европската централна банка (ЕЦБ) треба да ги зголеми каматните стапки што е можно подолго за да ја врати инфлацијата на одржлив пат кон целта од два проценти.

Последните податоци во август покажаа дека инфлацијата во 20-те земји од еврозоната изнесува 5,3 отсто, а според проекциите би требало да се намали на 3,2 отсто во 2024 година, пренесува, пренесува Еуроњус.

Овој извештај доаѓа додека земјите од целиот континент се борат со долготрајните ефекти од пандемијата на коронавирус и руската инвазија на Украина. Закрепнувањето по пандемијата е пригушено од последиците од војната во Украина, која ги зголеми цените на енергијата, додека европските земји ја намалија зависноста од руските фосилни горива, што ја влошува кризата со трошоците за живот.

Во обид да ја спречи инфлацијата, ЕЦБ сукцесивно ги зголеми каматните стапки, доведувајќи ги до 3,75 отсто во јули, заеднички рекорд последен пат забележан во 2000 година.

Во својот извештај ОЕЦД даде прогнози за иднината на економијата на еврозоната. Приватната потрошувачка, која обезбедува речиси четвртина од БДП, моментално расте во еврозоната и е силно поддржана од пазарот на трудот.

Истражувањето вели дека платите ќе продолжат да растат оваа година, пред да почнат постепено да се намалуваат во следната. Од друга страна, повисоките стапки што водат до повисоки трошоци и несигурност во глобалната економија ќе влијаат на приватните инвестиции.

И покрај малку позитивните изгледи, ЕУ треба да го заштити единствениот пазар за да се справи со „критичните предизвици“ на енергетската криза и трошоците за живот, според ОЕЦД.

Се додава дека тоа може да го направи со одржување на рестриктивна монетарна политика и поедноставување на мобилноста на работната сила, овозможувајќи им на работниците полесен пристап до пазарот и со тоа зголемување на разновидноста.

Организацијата соопшти дека ЕУ, исто така, треба да избегне понатамошно релаксирање на правилата за државна помош, како што тоа го правеше за време на пандемијата, за да не се свртува „вагата“ во корист на компаниите во земјите со поголеми финансиски ресурси.

Наместо тоа, ОЕЦД предложи рамка за државна помош и го советува блокот да ги пренасочи ресурсите на ЕУ кон „зелено“ истражување, развој и иновации.

Голем чекор кон ова е ЕУ да го имплементира својот план за закрепнување од следната генерација, според кој земјите-членки се согласија да инвестираат 807 милијарди евра за да си помогнат едни со други „да излезат посилни од пандемијата“ со инвестирање пари во еколошка технологија, дигитализација и здравствена заштита.