Светската економија ќе падне за 4,2 проценти во 2020 година, што е подобра прогноза од двете претходни предвидувања дадени во јуни и септември годинава, покажуваат најновите проекции на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) објавени од кинеската медиумска група ЦМГ. 

Меѓу најголемите светски економии, Кина ќе остане единствената што ќе оствари позитивен економски раст. ОЕЦД предвидува дека светската економија ќе порасне за 4,2 проценти во 2021 година, а кинеската економија ќе порасне за осум проценти.

Во извештајот на ОЕЦД се истакнува дека економскиот раст на Кина во 2021 година ќе придонесе за раст на светската економија за повеќе од една третина.

Директорот на канцеларијата на ОЕЦД за кинеска економска политика, Маргит Молна, рече дека брзата контрола на епидемијата и овозможи на Кина да даде поголем придонес во светската економија.

Бројни економски податоци неодамна беа објавени во Кина, па на пример, во ноември, индексот на кинескиот менаџер за набавки (PMI) беше 52,1 процент, што беше над прагот од девет последователни месеци. Ова укажува дека растот на закрепнувањето на преработувачката индустрија во земјата е забрзан.

Високо оценувајќи ја состојбата и потенцијалите на кинеската економија, Маргит Молна, исто така, посочи дека нема обновен раст на извозот на кинеската услужна индустрија, особено оној дел од него поврзан со туризам и меѓународен транспорт, сето тоа се должи на влијанието на пандемијата.

Таа укажа на потребата кинеската влада да ја зголеми поддршката за здружените компании. Покрај тоа, потребно е да се промовира потрошувачката во смисла на зголемување на вработеноста и приходот.