Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) ја зголеми својата прогноза за економски раст за целиот свет на 3,9 отсто во 2018 и 2019 година.

 

Во својата привремена економска  проценка на  сепак, предупреди на “опасност” на протекционизмот по објавувањето на американскиот претседател Доналд Трамп дека ќе воведува  такси за увоз на челик и алуминиум во САД.

 

Според оваа нова проценка, глобалниот раст треба да биде повисок за 0,2 процентни поени во 2018 година и за 0,3 процентни поени за 2019 година во споредба со прогнозата објавена во ноември минатата година.

 

“Сметаме дека светската економија конечно излегува од економската криза”, рече главниот економист на ОЕЦД, Алваро Переира.

 

Тој рече дека “растот е стабилен или се подобрува во повеќето земји од Г-20 и дека проширувањето продолжува”.

 

“Важно е да се избегне ескалација на трговски тензии”, изјави Переира, во изјава и ја повика владата “да се потпираат на колективна одлука” за регулирање на прекумерно производство на челик, повикувајќи се на една таква ад хок форум на ОЕЦД.

 

Оваа организација е особено оптимист за економскиот раст на САД и Франција. Фискалната реформа во САД е еден од “клучните фактори зад ревизијата за раст на повеќе земји”, заедно со проектираното зголемување на германските јавни инвестиции.

 

Во САД, фискални мерки можат да придонесат меѓу 0,5 и 0,75 дополнителни процентни поени во растот на БДП на земјата во 2018 и 2019 година, според ОЕЦД. Неодамнешните реформи во Франција овозможуваат “цврст” раст, проценки на ОЕЦД, кои предвидуваат раст на БДП од 1,8 отсто во 2018 година и 1,7 отсто во 2019 година.

 

Меѓутоа, организацијата изрази загриженост поради откажување од структурните реформи во големите економии.