Во Србија неколку банкомати во девет различни градови беа на мета на крадците изминатава недела. За разлика од вообичаените случаи на кражба преку банкомат, кога се копира ПИН кодот и со лажни картички се повлекуваат пари, овојпат крадците физички ги нападнаа банкоматите. Целта им била да ги украдат сите пари што ги има во АТМ уредите, но сеуште не е познато за колкава сума на украдени пари се работи, пренесува “Вечерње новости”.

 

Според информациите, ограбени беа банкомати во Ваљево, Пирот, Аранѓеловац, Вршац, Смедерево, Парацин, Шабац, Свилајнац и Обреновац. Од Еуробанк, потврдија дека во овој напад биле нападнати неколку нивни банкомати, но дека и неколку други банки, исто така, биле таргетирани.

 

“Крадците симулирале плаќање со странска картичка, а потоа физички го нападнале и притоа го оштетиле банкоматот со насилна исплата. На овој начин, тие успеале да земат дел од парите на одредена трансакција. Неколку банки беа изложени на овој вид измама во неделата. Мал број банкомати на Еуробанка беа нападнати, но не сите обиди на крадците биле успешни. Случајот беше пријавен во полиција, а банката ги обезбеди сите потребни информации. Особено, нагласуваме дека ниту еден клиент не е оштетен и нема компромис за податоците за клиентите” – изјавија од Еуробанк.

 

Од изјавата на Еуробанк, во која не беше прецизиран износот за кој Банката е оштетена, се констатира дека крадците сакале буквално да ги искршат банкоматите и да стигнат до касетите со пари. Но, експертите кои се вклучени во производството на овие уреди, велат дека не може да се стигне однадвор во касетите за готовина.

 

Секој банкомат на задната страна има каси со готовина и тие каси се наоѓаат во внатрешноста на филијалите или локалите во кои се поставени. Касетата има толку многу различни деноминации како валута. Ако банкоматите издаваат банкноти од 500, 1.000 и 2.000 динари, ќе има три ленти. Тие се заклучени и физички, со клучеви и дигитално. Покрај тоа, банкарот или одговорното лице кое го пополнува банкомат со пари му пристапува преку посебен код, што е уште едно дополнително ниво на заштита. Овие касети се со диспенсер на банкноти, односно “ATM”, кој е поврзан со преносниот механизам преку гумени појаси. На овој начин, парите се пренесуваат од касетата до корисникот на банкоматот. Според тоа, банкоматите се многу заштитени и тешко дека крадците од надворешноста само со кршење на АТМ уредите, можат да направат поголема штета на овој начин, односно практично е невозможно да дојдат до касетите се готовина” – велат експертите за банкомати.

 

Единствениот начин крадците физички да го нападнат банкоматот и да извлечат пари од него е да го извлечат целиот банкомат, што практично е неизводливо, бидејќи тие се тешки на околу половина тон.