Секторот Fintech привлече огромна количина свеж капитал оваа година, како во Кина и Америка, така и се повеќе во Европа. Само во вториот квартал од оваа година, секторот (кој е спој на зборовите финансии и технологија и означува иновации кои имаат цел да се натпреваруваат со традиционалните финансиски услуги) привлече финансирање од 34 милијарди американски долари од фондови за ризичен капитал, што е рекорд, според CB Insights. Секој петти долар инвестиран во ризичен капитал оваа година влезе во финтек, пренесува СЕЕбиз.

Договорите исто така се одвиваат со фрнетично темпо. PitchBook проценува дека венчр капитал компаниите досега продале 70 милијарди долари во финтек стартапи оваа година, речиси двојно повеќе отколку во цела 2020 година, која исто така беше година на брз раст на овој сектор. Компаниите од Fintech учествуваа во 372 спојувања во првиот квартал.

Само во последните неколку недели направени се неколку важни зделки. Виза плати 1,8 милијарди евра (2,1 милијарди долари) за Тинк, шведска платформа за плаќање. JPMorgan Chase, најголемата американска банка, соопшти дека ќе го купи OpenInvest, кој обезбедува алатки за одржливи инвестиции – трета аквизиција за шест месеци.

Поврзани компании, како Raisin и Deposit Solutions, две германски платформи што ги поврзуваат банките со штедачите, се спојуваат. Некои играчи на „финтех“ имаат намера да ги вклучат своите акции на берзите. Иницијалната јавна понуда во Лондон ја процени вредноста на Wise, кој се занимава со трансфер на пари, на речиси 9 милијарди фунти (12,2 милијарди долари).
Неодамнешните или планираните првични јавни понуди (IPOS) ги вклучуваат оние на Marqete (фирма за дебити картички), Robinhood (ноффи – брокер) и SoFi (мрежен заемодавач). Оваа поплава на активности ја рефлектира побарувачката на инвеститорите за дигиталниот бран во појавување. Но, тоа открива и нешто подлабоко. Одеднаш, бунтовниците од финансискиот сектор, финтех компаниите, станаа дел од естаблишментот.

Тековниот бум на инвестиции има неколку нови карактеристики. За почеток, тој се повеќе е насочен кон најголемите играчи, вели Ксавиер Биндел од Џеј Пи Морган.

Помалите стартапи со деловни модели кои се бореа за време на пандемијата веќе не се во фокусот. Во првиот квартал од 2021 година беше забележан најголем број кругови за финансирање на приватни компании во вредност од над 100 милиони долари; средниот круг собра 10 милиони долари, една четвртина повеќе отколку во истиот период минатата година.

Местото на активностите исто така се промени. Пред пет години, приказната за финтек се фокусираше на Америка и Кина. Денес Европа ги стигнува. Кругот за финансирање во јуни ја процени Кларна, шведска стартап компанија за „купи сега, плати подоцна“ на 46 милијарди долари, што ја прави втора приватна финансиска компанија на запад. Оваа недела Revolut собра 800 милиони долари, а компанијата се проценува на вкупно 33 милијарди долари. Компаниите во Латинска Америка и Азија, а особено под раководство на основачите Stanfordeducated или Silicon Valleytrained, станаа магнет за инвеститорите.

На пример, „Нубанк“, најголемата дигитална банка во Бразил, вреди 30 милијарди долари. Овој тренд се шири надвор од сектор за плаќања. Големиот пораст на заштедите во богатите земји во текот на изминатата година ги поттикна стартапите како интернет брокери и советници за инвестиции.

Осигурителните компании добија 1,8 милијарди долари преку 82 глобални договори во првиот квартал на оваа година. Се покажа дека задолжувањето потешко се нарушува- можеби благодарение на построгата контрола на регулаторите во оваа област на финансии – освен кога тоа се претвора во плаќање, што е илустрирано со подемот на Кларна и нејзините ривали.

Сепак, една работа изгледа јасна. Секторот финтек неизбежно добива критична маса: вкупната вредност се искачи на 1,1 билиони долари, што е еквивалентно на 10 проценти од вредноста на глобалната банкарска и платежна индустрија и повеќе од 4 проценти во 2018 година. Цените денес може да изгледаат претерани, некои проекти сигурно ќе пропаднат, но на долг рок се чини дека овој удел сигурно ќе се зголемува.