© Reuters. Former FDIC director Sheila Bair testifies before a House Financial Services Committee hearing in Washington

ЊУЈОРК (Ројтерс) – Шила Баир, поранешен претседател на Федералната корпорација за осигурување депозити, во четвртокот предупреди дека економското закрепнување од почетокот на финансиската криза во 2008 година во голема мера е управувано од растечкиот потрошувачки и корпоративен долг, поткрепен со ниски каматни стапки.

“Тоа беше многу нееднакво закрепнување”, изјави Баир за вториот годишен Самит на сите пазари во Њујорк, на Yahoo (NASDAQ: AABA) Finance. Таа рече дека иако неодамна се зголемија реалните плати, заздравувањето е премногу фокусирано на инфлацијата на активата.

Баир беше претседател на FDIC од 2006 до 2011 година и одигра голема улога во одговорот на владата на финансиската криза од 2008 година.

Корпоративниот долг во САД ова лето достигна рекордни $ 6.3 трилиони долари, според С & П Глобал, откако приспособливата монетарна политика и евтините трошоци за позајмување ги охрабрија компаниите да ја зголемат својата моќ. Во исто време, потрошувачите со низок и среден приход го прават најголем дел од трошењето во САД, главно поддржано од долг, а не раст на платите, рече Баир.

Економскиот раст поттикнат од зголемувањето на корпоративните профити е нестабилна основа за американската економија, тврди Баир, кога тие профити се толку зависни од долгот. Изборот на ФЕД да ги намали каматните стапки за стимулирање на позајмувањето, рече таа, можеби не е вистинското решение за кредитната криза.

Иако Банката на федерални резерви не треба да го забави темпото на зголемувања на стапките, рече Баир, централната банка не треба да одговори на растот на платите, истовремено зголемувајќи го темпото. “Треба да прославиме дека вистинските плати конечно се зголемуваат”, рече таа.

Во ретроспектива, Баир, посака САД се повеќе да превземаат “радикални” мерки за да се справат со основните проблеми на  хипотекарната криза по кризата во 2008 година и со форсирање на кредиторите да прифатат загуби.

“Ние сигурно го направивме тоа за банките, требаше да го направиме и за сопствениците на куќите”, рече таа.

Претседателот Доналд Трамп во мај потпишаа предлог-закон со кој се ублажуваат регулациите за кризата по кризата на банките формирани со Законот за Дод-Франк од 2010 година. Легислативата го зголеми прагот за банките да се квалификува како “системски важни” од $ 50 милијарди долари до $ 250 милијарди долари, олабавување на капиталните барања и елиминирање на стрес-тестови за многу банки.

Кога Вашингтон ќе почне да ги враќа финансиските регулативи, Баир вели дека тоа сигнализира надолен тренд во кредитниот циклус.

Баир е независен директор на одбори на повеќе компании, меѓу кои и Томсон Ројтерс Корп (TRI.TO), родител на новинската агенција Ројтерс.