Индексите на американските берзи пораснаа уште еднаш на нови рекордни највисоки нивоа оваа недела. Што ја потсетува најпознатата мудрост на легендарниот инвеститор Ворен Бафет: „Инвеститорите мора да се плашат од алчноста на другите“. Секој следбеник на Бафет кој ја следи омилената мерка на пазарот на милијардерот, може деновиве да трепери од ужас.

Индикаторот Бафет е едноставен сооднос: вкупната пазарна капитализација на акциите на американските компании поделена со вкупната доларска вредност на националниот бруто производ. Во 2019 година, оваа мерка за првпат ја надмина својата врвна вредност од ерата на бум на Интернет (1994-2000). Всушност, тоа лазе со децении, потсетува на друга фраза што инвеститорите ја сакаат уште повеќе: „трендот е ваш пријател“.

Во последниве недели, сепак, дури и долгорочниот тренд не успеа да го оправда овој меур-изглед на индикаторот. Пазарната капитализација на акциите во САД повеќе од двојно ја зголеми проценката на БДП на земјата за тековниот квартал. Што го испраќа односот на највисоко забележано ниво над долгорочниот тренд на мерната единица.

Со оглед на политиката на Федералните резерви за скоро нула каматни стапки и набавки на обврзници, огромните заштеди на домаќинствата и фискалните стимулации воведени за зголемување на растот и профитот на компаниите, би било фер да се претпостави дека загриженоста е лажна. Што не ги уверува експертите загрижени за опсесивната опсесија со американската берза. Затоа што тие веруваат дека оваа искривувачка политика на Федералните резерви на САД не оправдува двојно поголема од просечната цена на акциите во изминатите 25 години.

Во прилог на омилениот индикатор на Бафет, другите проценки се далеку над нивоата на ерата на меурот на Интернет: сооднос цена-профит, сооднос цена-продажба и цена-книга вредност на материјалните корпоративни средства.

Засега, мнозинството инвеститори се убедени дека закрепнувањето од пандемијата ќе ги нормализира стапките и не се плашат од нивните проценки. Индексот S&P 500 порасна за 1,2% во текот на неделата – на уште еден рекорд од 3934,83 ​​поени на затворањето на тргувањето на 12 февруари. Енергијата, која е сектор со најдобри перформанси од почетокот на годината, додаде 4,3% на својата пазарна вредност во истиот период.

Во меѓувреме, приносот на основните десетгодишни американски обврзници скокна на 1,2% на 12 февруари – највисока вредност од падот на пандемијата минатата година. Сепак, каматните стапки ќе останат ниски доволно долго за да не го попречуваат растот и растот на акциите. Бидејќи со овие каматни стапки и со овој принос на инструментите со фиксен приход, берзите сè уште се враќаат повеликодушно.