© Reuters. FILE PHOTO: People make their way through heavy smog on an extremely polluted day with red alert issued, in Shengfang

Општеството ќе мора да донесува промени “без преседан” – на тоа како троши енергија, патува и гради за да се исполнат пониските цели на глобалното затоплување или ризикува зголемување на топлотните бранови, бури што предизвикуваат поплави и шансите за суша во некои региони, како и загубата на разни видови животински свет, се вели во извештајот на ОН објавен денес (понеделник).

Одржувањето на температурата на Земјата со пораст од само 1,5 Целзиусови степени (2,7 Фаренхајд степени) е договорено на Парискиот договор во 2015 година и ќе има “јасни придобивки за луѓето и природните екосистеми”, наведе Меѓувладиниот панел на Обединетите нации за климатски промени (ИПЦЦ) во изјавата во која се наведува објавувањето на извештајот.

Според извештајот на ИПЦЦ со моменталната стапка на затоплување, температурите во светот, најверојатно, ќе достигнат 1,5 C помеѓу 2030 и 2052 година, со зголемувањето на јаглероддиоксидот на пред-индустриските нивоа од средината на 1800-тите.

Одржувањето на целта 1.5 Ц степен,  ќе го задржи глобалното ниво на морето да се зголеми на 0,1 метри до 2100 , се наведува во извештајот. Тоа би можело да ги намали поплавите и да им даде шанса на луѓето кои живеат на светските брегови, острови и реки време за да се прилагодат на климатските промени.

Пониската цел, исто така, ќе ја намали загубата и истребувањето на видовите и влијанието врз копнените, слатководните и крајбрежните екосистеми, се вели во извештајот.

“Имаше сомневања дали ќе можеме да ги разликуваме влијанијата поставени на 1.5 C и тоа толку јасно да дојде. Дури и научниците беа изненадени да видат колку наука веќе постои и колку навистина може да се диференцираат и колку се големи придобивките од ограничувањето глобалното затоплување на 1,5 во споредба со 2 “, рече Телма Круг, потпретседател на ИПЦЦ, во интервју за Ројтерс.

“И сега повеќе од кога и да е, знаеме дека секое мало затоплување е важно”, рече Круг.

IPCC се сретна минатата недела во Инчеон, Јужна Кореја, за финализирање на извештајот, подготвен на барање на владите во 2015 година за да се процени можноста и важноста за ограничување на глобалното затоплување до 1.5 ° C.

Извештајот се смета за главен научен водич за владините креатори на политиката за тоа како да се имплементира Парискиот договор за време на Конференцијата за климатски промени во Катовице во Полска во декември.

За да се задржи затоплувањето на 1.5 C, глобалните емисии на јаглен диоксид (CO2) од глобалната мрежа ќе треба да паднат за околу 45 проценти до 2030 година од нивоата во 2010 година и до средината на векот ќе достигнат “нето нула”. Сите дополнителни емисии ќе бараат отстранување на CO 2 од воздухот.

НЕВИДЕНА ПРОМЕНА ДОСЕГА

Во извештајот се вели дека обновливата енергија ќе треба да обезбеди 70 до 85 проценти од електричната енергија до 2050 година за да се остане во граница од 1.5 степени, во споредба со околу 25 отсто сега.

Со користењето на технологијата за зафаќање и складирање на јаглерод (CCS), уделот на гасната моќ ќе треба да се намали на 8 проценти и на јагленот под 2 проценти. Немаше споменување на нафта во овој контекст во резимето.

Доколку просечната глобална температура привремено надмине 1.5 C, потребни се дополнителни техники за отстранување на јаглерод за да се врати затоплувањето под 1,5 ° C до 2100 година.

Но, во извештајот се вели дека ефикасноста на мерките, како што се садење шуми, употреба на биоенергија или заробување и складирање на СО2, беа нејасни во голем обем и носеа одредени ризици.

Но, ефектите од неприфаќањето на целта од 1.5 C би значеле огромни промени во светот. Повисокото ниво би значело дека Арктичкиот океан ќе биде ослободен од морскиот мраз во лето. Коралните гребени ќе се намалат со уште неодржливи 70 проценти на 90 отсто, и можат да бидат речиси збришани од повисокиот пораст.

“Извештајот покажува дека имаме само најтенки можности за да се избегне незамисливо оштетување на климатскиот систем кој го поддржува животот како што го знаеме”, рече Амџад Абдула, член на одборот на ИПЦЦ и главен преговарач за сојузот на мали островски држави во опасност на поплави кога нивото на морето се зголемува.