Ова значи да се избегнат дарежливи пакети за стимулирање што им помагаат на богатите и сее семе на немири

Колку подолго ќе продолжат протестите во Хонг Конг, толку е помала веројатноста Кина да го испорача економскиот стимул за трилиони долари што се чини дека пазарот сака. Пекинг е сериозно свесен дека нејзините лесни парични политики од минатото ги надувуваат меурчиња на средства и зголемена нееднаквост. Секое повторно започнување може да предизвика социјални немири во копното на Кина, пишува Шули Рен од Блумберг.

Во текот на последната деценија, Кина ја поплави својата економија на голем трошок. Таков беше пакетот од 4 трилиони јуани (561 милијарди долари) по распадот на браќата Леман, проследено со намалување на каматните стапки во 2014 и 2015 година и од 3,5 трилиони јуани во проекти за сиромашни градски средини од 2015 до 2018 година. .

Сепак, неодамна, Кина беше навидум срамежлива со монетарни инструменти, дури и кога дефлацијата се на пренесе на домашните производители и се продлабочува трговската војна. Се разбира, Пекинг ги намали минималните задолжителни резерви на банките, но не истакнува директно намалување на основната стапка. Всушност, може да се тврди дека централната банка си купила одредено време да ги одложи сите поголеми одлуки за монетарната политика, по прилагодувањето на понудувачите на каматните стапки на нивните најдобри клиенти минатиот месец.
На фискалната страна, Пекинг најде нов начин за финансирање на градежни проекти: Издавањето на општински обврзници за специјални намени достигна рекордно ниво годинава. Сепак, трошоците за инфраструктура не се зголемени. Ова е затоа што Министерството за финансии вредно ги контролира локалните власти, понекогаш на секои две недели, за да се осигури дека парите се трошат на вистинските места.

Што ја објаснува оваа промена во тонот?

Кина се повеќе ги разгледува цените на прескапото домување во Хонг Конг како главна причина за немирите во градот 14 последователни недели. Дури и претставувањето на Пекинг како поранешната британска колонија ја наведуваше егзистенцијата на луѓето како легитимна загриженост.

Пекинг сака да спречи незадоволството од Хонг Конг да се шири низ копното, признавајќи дека Кина сега е исто така општество со екстремна нееднаквост во приходите, што е мерено со коефициентот на Џини. Домашните цени во поголемите градови – Пекинг, Шангај, Шенжен и Гуангжу пораснаа повеќе од двапати од 2013 година. Како резултат, младите Кинези, како и нивните сонародници од Хонг Конг, може да откријат дека искачувањето на скалата кон средната класа станува се потешко.

Во таа смисла, има смисла двоумењето на Кинеската народна банка за започнување амбициозна програма за стимулирање. Секој пат кога централната банка ќе ги отвори чешмите, голем дел од жешките пари одат кон недвижнини. Најновото мини-олеснување не беше исклучок: инвестициите во недвижнини се зголемија додека производниот сектор, најпогоден од трговската војна со САД, остана анемичен. Не беше разгледана мантрата на претседателот Џингпинг дека „во становите треба да се живее, а не да се шпекулира со нив“.

Во меѓувреме, Кина го користи својот ригорозен ревизорски систем за да ги спречи локалните власти да се потпираат премногу на пазарот за недвижнини, проблем што го мачи Хонг Конг. Минатата година, градот собра една четвртина од фискалните приходи од продажба на земјиште, споредено со околу една третина за просечната континентална општина.

За пофалба е што Пекинг сака да спречи морална опасност: Ако голем дел од фискалните приходи доаѓаат од продажба на земјиште, локалните власти се охрабруваат да го задржат меурот на имотот, како што се поттикнуваат регионалните банки да обезбедат лесно финансирање на градежните изведувачи. Шенжен сега е почитуван како модерен социјалистички град, делумно затоа што личните и корпоративните даноци учествуваат во скоро сите свои фискални приходи.

Коментаторите се жалат дека намалувањето на минималните резерви на Централната банка на Кина во и на инфраструктурните трошоци е премалку и предоцна. Има смисла за нив. Во пресрет на свеченостите што ја одбележаа својата 70-годишнина за Народна Република Кина, социјалната стабилност е од огромно значење. Ова значи да се избегнат дарежливи пакети за стимулирање што им помагаат на богатите и сее семе на немири.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност на редакцијата на БанкоМетар.мк