Истражувањето спроведено од лабораторијата за дигитално истражување и форензички истражувања (DFRLab) на Центарот за истражување на Атлантскиот совет сугерира дека шемата на криптовалутата OneCoin за понзи шема користела лажни прегледи на TrustPilot и Quora за да ги привлече инвеститорите.

Според извештајот објавен на 29 јануари, OneCoin добил абнормален број прегледи со пет ѕвезди на TrustPilot, откако медиумите започнаа негативно да го прикажуваат OneCoin во октомври 2019 година.

Според извештајот, од 579 прегледи на TrustPilot за OneCoin, 90% биле позитивни и околу 400 рејтинзи со пет ѕвездички биле напишани за еден месец. ДФРЛаб наведува дека OneCoin добил и некои оценки со една ѕвезда, но имал многу повеќе позитивни прегледи.

OneCoin е една од најпознатите измами за криптовалути. Официјалната веб-страница на OneCoin престана да работи на почетокот на декември 2019 година. Во истиот месец судот во јужниот округ на Њујорк го одобри продолжувањето на судската постапка против Дејвид Пике, генералниот директор на приватниот фонд за капитал и за неговата наводна поврзаност со измамата.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк