Генералниот секретар на ООН, Антонио Гутереш, го повика човештвото да стави крај на „војната против природата“

Напорите направени досега ширум светот за борба против климатските промени се далеку од доволни, предупреди вчера генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш, цитиран од Асошиејтед Прес.

Точката на враќање не е повеќе на хоризонтот, истакна тој.

Гутереш зборуваше пред медиумите во Мадрид, пред да се отвори утре двонеделната меѓународна конференција во шпанската престолнина за климата.

Светот има научно знаење и технички средства да го задржи глобалното затоплување на 1,5 Целзиусови степени, како што е предвидено во Парискиот договор за климата, но нема политичка волја да го стори тоа, рече генералниот секретар на ООН.

Тој го повика човештвото да стави крај на „војната против природата“ и изрази убедување дека е можно.
Генералниот секретар на ООН исто така објави дека гувернерот на Банката на Англија, Марк Карни, чиј мандат истекува во јануари, ќе стане новиот специјален претставник на ООН за климатските промени следната година.

Карни во повеќе наврати го повикуваше финансискиот сектор да го реформира управувањето со климатскиот ризик и водеше голем број меѓународни иницијативи за подобрување на надзорот и одговорноста.

Претставници од околу 200 земји, вклучително и педесетина лидери од различни земји, се очекува да учествуваат на конференцијата во Мадрид, која ќе трае до 13 декември.

Страните во Рамковната конвенција на ООН за климатски промени се очекува да постигнат напредок во низа прашања поврзани со финансирање на активности за климатски промени во земјите во развој, преку механизми за соработка засновани на пазарот и известување за обврските за климатски промени .
Шефовите на држави или влади на страните во Конвенцијата ќе ги постават своите ставови со цел да ги унапредат преговорите за финализирање на правилата за примена на новиот пазарен механизам според чл. 6 од Парискиот договор. Во него се утврдува можноста за употреба на доброволни механизми за намалување на емисиите во земјите во развој.

Европската унија е одговорна за само 9 проценти од емисиите на стакленички гасови во светот, така што унијата е на ставот дека ЕУ не може да го реши проблемот самостојно, без барем толку многу вклучување од другите големи емитери (Кина, Индија и САД), се посочува во соопштението за печатот. Во исто време, Европа има водечка улога во борбата против климатските промени, благодарение на своето искуство и нејзините високоразвиени технологии.

Во рамките на Форумот ќе се одржи состанок на шефовите на држави и влади на ЕУ.