Гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска очекува да продолжи падот на цените на храната во текот на годинта и нивни стабилизирање во следната година.

Таа објаснува дека ако се спореди нивото на цените на храната со предпандемискиот период, тие се речиси двојно повисоки од нивото на светските цени на храната.

Гувернерката е оптимист дека ќе се случи постепено забрзување на економскиот и забавување на ценовниот раст.