Унгарија оваа недела се откажа од руска банка со седиште во Будимпешта, откако американските санкции ја „уништија“, рече премиерот Виктор Орбан во петокот, додавајќи дека Унгарија ќе продолжи да ги почитува санкциите, но и ќе зборува против нив.

Орбан за државното радио изјави дека САД се важен сојузник на Унгарија, но дека Вашингтон и Будимпешта имаат различни ставови за војната во Украина. САД не се откажаа да туркаат сè во „воен сојуз“, на кој Унгарија, која не ја вооружува Украина, се противи, рече Орбан.

Неговата влада во четвртокот објави дека ја напушта банката IIP, за која тврди дека финансира развојни проекти во Источна Европа, и дека го преселила своето седиште од Будимпешта во Москва во 2019 година.