Основачот на Binance, милијардерот Чангпенг Жао, беше осуден на четири месеци затвор во вторникот, откако се изјасни за виновен за олеснување на перење пари во неговата крипто берза.

Казната изречена на Жао во федералниот суд во Сиетл беше значително помала од трите години што федералните обвинители ги бараа за него. Одбраната побара условна казна од пет месеци. Упатството за казнување предвидуваше затворска казна од 12 до 18 месеци.

Во ноември, Жао, попознат како CZ, склучи договор со американската влада за решавање на долгогодишната истрага за Binance, најголемата светска берза за криптовалути. Како дел од спогодбата, Жао се повлече од функцијата извршен директор на компанијата. Иако тој повеќе не ја води компанијата, Жао наводно имал околу 90% од акциите во Binance.

Жао, кој на суд носеше темно сино одело со светло сина вратоврска, е обвинет за намерeн неуспех да спроведе ефикасна програма за спречување на перење пари како што се бара со Законот за банкарска тајна и дека дозволил Binance да обработува трансакции кои вклучуваат приходи од нелегални активности , вклучително и меѓу Американци и поединци во јурисдикции за санкции.

САД му наложија на Binance да плати 4,3 милијарди долари казни и одземање имот. Жао се согласи да плати казна од 50 милиони долари.

Binance беше тужен одделно од Комисијата за хартии од вредност и берзата на САД и Комисијата за тргување со стоки за наводно лошо постапување со средствата на клиентите и работење со нелегална, нерегистрирана берза во САД.

Акцијата против Binance и нејзиниот основач беше заеднички напор на Министерството за правда, CFTC и Министерството за финансии, иако SEC беше значително отсутен.

Портпаролот на Binance во изјава за CNBC рече дека крипто берзата е „горда на културата на усогласеност, безбедност и транспарентност што ја создадовме во текот на изминатите неколку години, и со нетрпение очекуваме да ја изградиме таа култура додека продолжуваме да се развиваме. “