Изборот на Џо Бајден за претседател на САД е исто така шанса да се осмелат да направат нов обид за трансатлантски договор, вели поранешниот комесар

Новата зона за слободна трговија во азиско-пацифичкиот регион го загрижува долгогодишниот еврокомесар Гинтер Отингер. Во интервју за Ханделсблат, христијанско-демократскиот политичар беше тешко да каже нешто за тишината на Европа во светската трговија.

Поранешниот комесар ја поддржува новата верзија на преговорите за трансатлантскиот договор за слободна трговија. „Изборот на Џо Бајден за претседател на Соединетите држави е исто така шанса да се осмелите да направите нов обид за трансатлантски договор за ТТИП меѓу Европа и Соединетите држави“, рече тој за „Ханделсблат“. Џо Бајден е јасен поддржувач на мултилатерализмот и глобалните мрежи. „Уште еднаш ќе ги направи САД партнер во космополитизмот, трговијата и заштитата на инвестициите“, рече Отингер.

Причината за острата изјава на Германецот е договорот меѓу Кина и 14 други земји за формирање на најголемата зона за слободна трговија во светот. Отингер сега смета дека новата доминација на Пекинг мора да биде неутрализирана со договор меѓу САД и Европа.

„Азија е веќе доминантен играч во светската трговија, со оглед на нејзиниот раст и растечката популација. „Новата зона за слободна трговија е удар што може да ја направи водечки пазар во светот“, рече Отингер. Постои ризик дека стандардите и нормите за производите и услугите ќе бидат утврдени во иднина во Азија. Тогаш САД и Европа ќе бидат најголемите губитници од овој тренд.

Новиот договор го покажува, пред сè, стратешкиот неуспех и бавноста на американскиот претседател Доналд Трамп со неговата протекционистичка стратегија, смета Германецот. „За жал, ја гледаме и тишината на Европа, иако следиме повеќеслоен пристап“, рече Отингер.

Сепак, тој не смета дека Европа е само гледач на она што се случува. „Ние не сме само гледачи. Во последните неколку години, Европа воспостави подлабоки трговски односи со Јапонија, Јужна Кореја, Индонезија и многу други земји на континентот. Но, мора да бидеме внимателни да не го загрозиме договорот за слободна трговија на Меркосур сега меѓу ЕУ, Бразил, Аргентина, Парагвај и Уругвај. По 20 години преговори, она што би можело да стане најголема зона за слободна трговија во светот се заканува дека ќе пропадне во последните неколку метри. Трансатлантскиот договор за ТТИП меѓу Европа и Соединетите држави веќе наиде на критики во 2016 година, исто така во земји како Германија и Франција. Ова не може да ни се случи повторно со Меркосур “, тврди политичарот.

Според него, во многу европски метрополи има целосна прецена на нивната сопствена економска моќ. „Еден вид супериорност. Ако Меркосур не се случи, ние повеќе нема да имаме влијание во овој регион. Тогаш ќе видиме како Кина ќе го шири своето влијание во Јужна Америка “.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк