Најголемиот унгарски заемодавач ОТП преговара за купување на словенечката банка Нова КБМ од приватната капитална група Аполо во договор вреден околу милијарда евра, рекоа луѓе запознаени со ова прашање.

Во последниве години, ОТП се обидува да се прошири на Балканот. Тој купи големи банки во Црна Гора, Хрватска, Србија и неколку други земји. Тој е сопственик на мала банка во Словенија, а купувањето на Нова КБМ може да го претвори унгарскиот заемодавател во број еден кредитор во земјата, пренесува Ројтерс.

Нова КБМ, која вработува 2.075 вработени, оствари нето добивка од 210 милиони евра минатата година, според нивниот годишен извештај, каде што се наведува книговодствена вредност од 10,13 евра по акција за 10 милиони акции.

Со продажба на ОТП, Нова КБМ може да се процени на приближно книговодствената вредност, рече еден од луѓето, говорејќи под услов на анонимност. Разговорите се во тек, но конечната одлука не е донесена, велат доброупатени извори.

Аполо, кој поседува 80% од Нова КБМ, не беа веднаш достапни за коментар. Исто така, Европската банка за обнова и развој, која поседува 20%, одби да даде коментар.

– Ние постојано ги испитуваме новите можности, покрај земјите-членки на нови пазари, што дополнително ја зајакнува нашата позиција во регионот, рече портпаролот на ОТП.

Во 2015 година, Аполо ја купи Нова КБМ за 250 милиони евра. Во 2019 година, таа ја купи третата по големина словенечка банка, државна Абанка, со договор вреден 444 милиони евра, а потоа ги спои двата заемодаватели. ОТП беше втор во двата наврати.