Туркменистан и Иран потпишаа договор за испорака на 10 милијарди кубни метри гас на Туркменистан годишно, кој Иран потоа ќе го проследи до Ирак.

Иранските компании ќе изградат нов нафтовод долг 125 километри за да го прошират капацитетот за испорака на Туркменистан, објави АП.

Договорот го објави Министерството за надворешни работи на Туркменистан, кое не ја прецизираше паричната вредност на договорот.

Министерството соопшти дека Туркменистан планира да ги зголеми своите испораки на гас за Иран на 40 милијарди кубни метри годишно.

Минатата година Ирак се соочи со прекини во снабдувањето со ирански гас, кој сочинуваше околу 40 отсто од неговиот увоз.

Поранешната советска република Туркменистан во голема мера се потпира на извозот на своите огромни резерви на природен гас.

Кина е главен купувач на гас од Туркменистан, кој исто така работи на гасовод за снабдување на Авганистан, Пакистан и Индија.