Светската економија, првично потресена од повеќекратните шокови предизвикани од избувнувањето на пандемијата, рестриктивните мерки насочени кон нејзино ограничување и приклучувањето на глобалните синџири на снабдување, дополнително беше нарушена со избувнувањето на војната меѓу Украина и Русија.

Во однос на макроекономската ситуација на земјите ширум светот, невозможно е да се зборува за посебно влијание на секој од овие немили настани. Тие сериозно го нарушија нормалното функционирање на светската економија, а светската економија ја туркаа во правец на криза.

Со секој нов статистички извештај за прогресивно зголемување на стапките на инфлација, целиот проблем станува поочигледен и веќе воопшто не е чудно да се чита како цените во развиените земји се највисоки во последните неколку децении или како една помалку развиена земја почнува сериозно да страда поради неодржливите нивоа на цените.

ЕУ и еврозоната

Инфлацијата во Европската унија го забрза растот во февруари и се искачи на 6,2 отсто, што постави нов историски рекорд, објави Евростат. Лани инфлацијата во блокот беше 1,3 отсто.

Во еврозоната потрошувачките цени пораснаа за 5,9 отсто.

Највисок годишен раст на цените е забележан во февруари во Литванија (14,0 отсто), Естонија (11,6 отсто) и Чешка (10,0 отсто), додека најниски стапки на инфлација имаат Малта и Франција (по 4,2 отсто) и Португалија, Финска и Шведска. (по 4,4 проценти).

 

Германија

Спротивно на сите предвидувања на институтот во Германија, годинава инфлацијата ќе расте побрзо. Претходните проценки беа дека цените ќе пораснат за 3,3 отсто, а новите укажуваат дека ќе пораснат меѓу 5,1 и 6,1 отсто.

Како што беше неодамна објавено, растот на потрошувачките цени само во првиот квартал ќе ја намали куповната моќ на Германците за околу 6,0 милијарди евра.

Велика Британија

Инфлацијата во Британија бележи годишен максимум од 6,2 отсто, покажуваат официјалните статистички податоци. Инфлацијата на потрошувачките цени далеку ги надмина очекувањата на економистите, кои во анкетата на Ројтерс предвидоа просечна годишна инфлација од 5,9 отсто во февруари.

Сингапур

Потрошувачките цени во Сингапур се зголемија во февруари со најбрзо темпо во последните девет години, а општата инфлација достигна 4,3 отсто, надминувајќи ја прогнозата на економистите кои очекуваа дека ќе биде 4,2 отсто, се вели во соопштението на Монетарната управа на Сингапур (МАС). Тоа е највисока стапка од февруари 2013 година, пренесува Ројтерс.

САД

Инфлацијата во САД во февруари порасна за 7,9 отсто на годишно ниво, објави Заводот за статистика на Бирото за статистика.

Ова е најголемото забрзување на стапката на раст на потрошувачките цени од јануари 1982 година, кога американската економија се соочи со двојна закана – зголемување на инфлацијата и опаѓање на економскиот раст, објави CNBC.

Украина

Инфлацијата во Украина во февруари порасна на 10,7 отсто, двојно повеќе од целта поставена од централната банка на земјата.

Според податоците на Заводот за статистика на Украина, ова е највисоката инфлација во последните 6 месеци. На месечно ниво порастот во Украина изнесуваше околу 1,3 отсто.

Русија

Официјалните економски податоци покажуваат дека инфлацијата во Русија во февруари изнесувала 9,15 отсто. Според Федералната државна служба за статистика, ова е највисоката стапка на инфлација од јануари 2016 година.