Постигнувањето на посакуваниот животен стил не е толку комплицирано, клучно е да направите некои промени во финансиските навики и да си поставите јасни цели на среден и долг рок, така што ќе можете да се фокусирате на работата на вашата моментална состојба и постигнување големи финансиски резултати.

Според Канцеларијата на застапници на федерални потрошувачи на САД (Профеко), 54% од населението на возраст меѓу 15 и 29 години купува над својот буџет, 20% трошат наместо да штедат, 18% купуваат производи што не им се потребни и приближно 26% никогаш или скоро никогаш не споредувајте ги цените на производите во разни продавници. Сите овие одлуки сериозно ја попречуваат вашата финансиска слобода.

LF = IP> G

(libertad financiera es igual a ingresos passivos mayores gastos – финансиската слобода е еднаква на пасивниот приход поголем од трошокот)

Меѓутоа, за да постигнете дека вашиот пасивен приход е поголем од вашите трошоци, потребно е да примените низа стратегии што ќе ви помогнат да ја развиете формулата на задоволителен начин за да ги добиете резултатите што ги очекувате.

Донесете месечен буџет

Колку се помали вашите месечни трошоци, толку полесно и побрзо ќе го постигнете начинот на живот што отсекогаш сте го посакувале. Клучот е да се поедностави, односно да се евидентираат сите трошоци и приходи без оглед колку се минимални за да може да ги елиминирате непотребните трошоци што го гушат вашиот буџет. Апликациите на вашиот телефон за подобра финансиска контрола исто така можат да бидат корисни.

Создадете своја „гуска што несе златни јајца“

Не е важно дали сте во долгови или заработувате малку пари, генерирањето сопствен капитал е полесно отколку што мислите, едноставно користете ги мрежите за контакт и вашиот талент правејќи го она што го сакате: одржување курсеви, готвење, згрижување миленичиња… има безброј активности што можете да заработите пари без да мора да се „убиете од работа“.

Не паѓајте во искушение

Со поедноставување на трошоците и профитот што ги создаваат вашите таленти, вашиот капитал ќе почне да расте и да се акумулира, па затоа е многу важно да ја одржувате трезвеноста и да избегнувате емоционални набавки по секоја цена. Користете го тој инвестициски капитал и пасивно генерирајте приход за да можете да живеете како вистински крал.

Патот до финансиската слобода

Доделете го вашиот капитал на различни инвестициски фондови, така што повратот добиен со текот на времето ќе ви овозможи да го одржувате или подобрувате вашиот животен стил. Сепак, мора да имате предвид дека светот на инвестирање е многу променлив и неизвесен, затоа е неопходно да се разберат предностите и недостатоците на секоја инвестиција.

Ако трошите повеќе, не споредувате цени и не издвојувате одредена сума пари за заштеди и инвестиции, се дистанцирате од начинот на живот кон кој се стремите секој ден.

Не е важно дали вашата моментална финансиска состојба е лоша, упорноста и силната желба за достоинствен живот се основните елементи за исполнување на вашите соништа. Секогаш е вистинско време да излезете од деструктивниот циклус што не ви дозволува да создадете богатство.