Пандемијата, прекинатите синџири на производство и снабдување, лошата глобализација, рецесијата, инфлацијата, зголемените цени на инпутите, геополитичките судири на моќните земји… имаа значително влијание врз намалувањето на вредноста на компаниите и богатството на бизнисмените во 2022 година.

„Форбс“ пресмета дека за една година се „стопиле“ 400 милијарди долари и дека бројот на милијардери се намалил за 87.

Со внимание се следи трката на милијардери за светскиот трон на најбогат човек на планетата. Илон Маск и Џеф Безос „се борат до последен цент“ (од време на време скока некој како Бил Гејтс или Бернард Арно, што ја прави трката интересна и неизвесна).

Иако по вредност е далеку пониска, не е неинтересна ниту трката во Србија, каде за бизнис врвот со децении се натпреваруваат двајцата најголеми бизнисмени Мирослав Мишковиќ и Миодраг Костиќ, чија разлика годинава е во цената на гарсоњера во Белград, односно само 196.000 евра.

„Недељник“ минатата година ја објави листата на најбогатите луѓе во Србија, а годинава за прв пат ексклузивно ја објавува листата на најбогатите луѓе во регионот во соработка со водечките медиуми од регионот. Стоте најбогати бизнисмени во земјите од поранешна СФРЈ (без Словенија) вредат 69 милијарди евра.

Четириесет и осум српски милијардери од Листата на 100 најбогати „тешки“ се 33 милијарди евра, а 27 милијардери од Хрватска 24.

Дубравко Гргиќ – Аграм група 2.840.000.000, Хрватска

Најбогатиот бизнисмен во регионот на хрватската јавност и е познат како „Кралот на осигурувањето“.

Миодраг Костиќ – МК група 2.779.323.438, Србија

Минатата година го зазеде второто место на Листата на 100 најбогати во Србија, како и годинава на листата на 100 најбогати во регионот. Неговата компанија ја искористи тешката деловна 2022 година за да порасне од 2.461.804.541 на 2.779.323.438 евра.

Мирослав Мишковиќ – Делта Холдинг 2.779.127.103, Србија

Сопственик е на компанијата Делта Холдинг, која работи во секторите агробизнис, извоз, увоз, застапување на странски компании, дистрибуција на стоки за широка потрошувачка, продажба на автомобили, развој на недвижности и развој на нови технологии. Делта Холдинг го реализира својот бизнис преку пет организациски единици: Делта Аграр Груп, Делта Прехранбена Процесинг, Делта Недвижности Груп, Делта Дистрибуција и поделба на нови технологии.

Силвио и Роберт Кутиќ, Изабел Јелениќ – Инфобип 2.500.000.000, Хрватска

Основана е во пролетта 2006 година од браќата Силвио и Изабел. Покрај нив, косопственик на Infobip од 2020 година е и инвестицискиот фонд One Equity Partners, кој инвестираше 200 милиони долари.

Мате Римац – Група Римац 2.270.000.000, Хрватска

Мате е претприемач и иноватор кој стана познат на глобално ниво како производител на најбрзиот електричен автомобил во светот. Како и некои од неговите светски познати колеги, така и Римац започна од гаража, пред неполна деценија и половина. Тој ја основа автомобилската компанија Римац во 2009 година, а веќе во 2011 година имаше автомобил кој победи во „класа 11“ на улична трка 402 во Велика Горица, со кој собори пет рекорди на ФИА и Гинис за најбрзо забрзувачки електрични автомобили. .

Емил Тедески – Атлантик група 1.600.000.000, Хрватска

Емил Тедески е основач и мнозински сопственик на Атлантик Група. Тој е претседател на управниот одбор на Атлантик и сопственик на 50,2 отсто од компанијата.

Петар Матијевиќ – МИ „Матијевиќ“ 1.597.272.145, Србија

Петар Матијевиќ е сопственик на производствено-трговската компанија Industrija mesa Matijević, чија основна дејност е производство и трговија со месо и месни производи.

Компанијата има 106 компании од областа на земјоделството, трговијата, недвижностите и угостителството. „Матијевиќ аграр“ обработува околу 37.000 хектари земјоделско земјиште на територијата на Војводина и околу 2.500 хектари во Хрватска.

Дејан Чакајац и Јадранка Степановиќ – Моцарт 1.353.004.180, Србија

Компанијата Моцарт е лидер во областа на игрите на среќа и спортското обложување во регионот на Југоисточна Европа. Основана е во 2001 година и со околу 1.000 уплатни места е присутна на пазарот во Србија, Република Српска, Северна Македонија, Хрватска, Малта, Романија, Кенија, Колумбија, Гана и Нигерија.

Драган Шолак – Обединета група 1.335.800.000, Србија

Драган Шолак го започна својот бизнис во 2000 година како мала кабелска компанија, а од 2012 година работи како Јунајтед Груп. Оттогаш, таа се зголеми преку бројни аквизиции, вклучувајќи кабелски оператори, платформи за производство на медиумска содржина и даватели на мобилни услуги, и се прошири низ целиот регион. Пазарот во Србија учествува со 10 отсто од приходите на Групацијата.

Миле Ќурковиќ – Плодине 1.313.750.000, Хрватска

Plodine е еден од најголемите синџири супермаркети во регионот. Имаат 112 супермаркети низ Хрватска.

Листата на 100-те најбогати во регионот ја подготвија експерти од две реномирани консултантски компании кои работат на Њујоршката берза, пренесува Mondo.me. Тие ги користеа најавторитетните мултипликатори на Стерн школата за бизнис на Њујорк (и компаративните компании) и ги вклучија во анализата резултатите од пазарните трансакции во регионот и светот.