За да бидете добар лидер, не е важно само да имате добра работа, важни се и некои други вештини.

Секој добар лидер треба да ги има овие пет вештини:

Три типа на рефлексија

Првата алатка ги одразува вашите сопствени искуства. Други ги рефлектираат другите преку книги, различни медиуми или учење. Третата е способноста инстинктивно да се комбинираат двете за да се дојде до најмудрата одлука.

Треба да бидете способни да размислите за искуствата на другите луѓе за да ги донесете најмудрите одлуки. Оние што учат од другите се оние кои ќе одат далеку во бизнисот.

Како лидер, ваквото размислување ви овозможува да ги оставите грешките зад себе, никогаш да не ги направите – или да ја направите најдобрата одлука врз основа на нешто што некој друг го научил. Тоа е мудрост.

За некои, лидерството оди природно под рака, додека некои станаа најдобри лидери благодарение на учењето и искуствата од другите.

Саморефлексија

Саморефлексијата е начинот на кој стекнувате мудрост од сопствените искуства. Недостатокот на саморефлексија е начинот на кој бесконечно ги повторувате грешките.

Саморефлексија значи да го оставите егото настрана и искрено да гледате како се вклопувате во моменталната слика. Кои се вашите јаки страни? Каде може да се подобрите? Одговорете искрено на овие прашања, а потоа направете нешто во врска со тоа.

Ова е многу тешко за нарцисоидни или арогантни луѓе, поради што овие особини никогаш не се наоѓаат кај најдобрите лидери.

Слушање на сопствената интуиција

Еден добар лидер ја прегледува и анализира секоја негова одлука. Анализата користи достапни информации и интуиција.

Многу истакнати лидери зборуваа за вредноста на интуицијата.

Рој Рован рече: „Тоа чувство, тој мал шепот во вашиот мозок, може да содржи многу повеќе информации – и факти и впечатоци – отколку што најверојатно ќе добиете со анализа со часови“.

Иако интуицијата е добра, никогаш не се потпирајте целосно на неа.

„Никогаш не занемарувајте големо чувство за интуиција и свој инстинкт, но никогаш не верувајте дека е доволно“, рече Роберт Хелер.

Слушајте го тој мал глас во себе што ве турка овде или таму. Но, филтрирајте го тој глас преку вашиот свесен ум.

Размислете како обичен работник

Повеќето добри лидери го започнаа својот бизнис како обични работници. Тие беа сочувствителни, го гледаа тогашниот водач и учеа од него. Тие ја завршија својата работа најдобро што можеа.

Откако работникот ќе стане лидер, тој знае како мислат оние што се под него и може да ги мотивира и да ги води. Ќе ја искористи сета своја сила за да го стори тоа бидејќи најдобро ги разбира затоа што бил на истото место. Тој ќе ги види работите од нивна гледна точка и ќе цени се што прават.

Оваа емпатија е клучна за добро лидерство.

Еден добар лидер знае дека откако е на власт, неговата работа е да им служи на потребите на тимот, така што тимот може да ја заврши најдобрата работа – не обратно.

Биди свој

Голата вистина за нечиј карактер најјасно се открива кога сте во неволја. Лесно е да се биде благороден кога работите се одвиваат совршено.

Лесно е да се направи вистинската работа кога нема искушение да се направи нешто лошо.

За жал, некои лидери губат храброст и се распаѓаат кога се појавуваат проблеми. Ова се случува затоа што тие немаат цврста основа за тоа кои се и во што веруваат.

Од друга страна, силните лидери стануваат посилни во неволја. Нивниот суд станува поостар.

Многу луѓе се прашуваат што би направиле во тешка деловна ситуација или во нешто што може да се случи. Добар начин да откриете кој сте е да волонтирате да правите тешки работи пред да се случат. Тоа може да биде секој доброволен предизвик што ве предизвикува. Мислите дека не можете да трчате? Пријавете се за маратон.

Кога знаете како да реагирате на неволјите, ќе бидете многу подобар лидер.