Вирусот ковид-19 се шири толку многу што сега практично секој знае некој кој или моментално е заразен или веќе бил заразен со ковид-19. Ризикот од потенцијална инфекција е на секој чекор, но некои работни места по природа се повеќе изложени на опасност. Овие се, според проценките, фабрики, продавници и услужни активности, покрај болниците и домовите за стари лица.

Всушност, како што објаснуваат експертите, највисоко ниво на потенцијална инфекција е на места каде што работниците се насочени еден кон друг во работните процеси, во колективите каде бројот на вработени кои се во исто време не може да се намали, како и во услужните активности каде има голема циркулација на луѓе.

“Сега нема место каде што пандемијата не е влезена. Вирусот е и во државната администрација и во социјалната заштита, но сигурно е дека најпрво ќе влезе во места каде што работата од дома не е можна. Тоа се фабрики, продавници и услуги воопшто”, рече тој за Блиц Бизнис „Претседател на Здружението на слободни и независни синдикати на Србија (АСНС) Ранка Савиќ.

Фабрики
Како што објаснува нашиот соговорник, во многу фабрички сали е невозможно да се направи потребното растојание, барем не онолку колку што се препорачува, бидејќи работните машини не можат да се движат на тој начин.

„Сега се прават обиди за прераспределба на работното време, односно едноставно да се вметне третата смена каде што е можно и да се олесни процесот на производство што е можно повеќе, за да трае воопшто“, проценува Савиќ.

Најголемите инфекции се наоѓаат на тие места, бидејќи работниците се едноставно „врзани едни со други“ во производствениот процес.

Ресторани, кафулиња, продавници
Од почетокот на пандемијата, епидемиолозите посочуваат дека најголемото жариште на пренос на вируси е онаму каде има голема група млади луѓе, односно во кафулиња, барови и клубови.

Како што наведоа, често овие млади луѓе немаат никакви симптоми, а можеби и тие можат несвесно да заразат некого. Практично се во опасност, не само гости кои ги посетуваат ваквите места, туку пред се оние кои им служат, имајќи предвид со колку потенцијално заразени и асимптоматски луѓе доаѓаат во контакт.

„На пример, оние кои им го носат вирусот на своите семејства се претежно помлади членови кои одат на такви места, така што дефинитивно е најголемото жариште, но секако е најголема стапка на пренос на вирусот каде што е невозможно да се намали бројот на луѓе во тимот“, вели Ранка Савиќ.

Канцеларии, „open space“
Затворен простор, помали канцеларии, но и таканаречениот „open space“ тип на канцеларии можат да бидат големи жаришта, особено ако нема природна вентилација и ако со климатизацијата се грее.

Во овој поглед, бутиците, трговските центри, продавниците, доколку не се следат мерките, можат да бидат погодна основа за ширење на вирусот.

Највисока стапка на инфекција кај домаќинствата
Според истражувањето на тимот на Кралскиот колеџ во Лондон – „најголемата опасност“ од инфекција, односно најголемата стапка на пренос на вируси воопшто во општеството, не е на патувања или, да речеме, јавни собири, туку во домаќинствата.

Истражувачите ја проучувале стапката на пренесување на вирусот во различни услови и откриле дека стапката на пренесување е поголема во домовите отколку на социјалните собири, патувањата, работата или некои повремени блиски контакти. Шансата, како што велат, за пренесување на инфекцијата во домаќинството е 21,1 процент.

Тие исто така истакнаа дека разбирањето на условите во кои најчесто се јавува инфекцијата е потребно за да се намали преносот, а во исто време да се балансираат економските перформанси.