Во истражувањето на Светскиот економски форум на 13.000 деловни лидери во повеќе од 130 земји, испитаниците ја оцениле „фискалната криза“ како водечки деловен ризик на глобално ниво.

Сајбер нападите се втор најголем предизвик за директорите, најважен за европските и северноамериканските бизниси веќе втора година по ред, истакнувајќи ја зголемената софистицираност и ширењето на овој вид на напади.

Три од првите пет ризици се однесуваат на економската криза, невработеноста или недоволното вработување на третото место, а шокот на цените на енергијата се најде на четвртото место. Овие ризици имаат силни врски со социјалното нарушување и придонесуваат за „неуспех на националното управување“, на петтото место и до „длабока социјална нестабилност“, на шестото место.

Ризиците од животната средина се голем проблем во Јужна Азија, Источна Азија и Пацификот, и двата региони претрпеле разорни природни непогоди и екстремни временски настани. Социјалните предизвици се рангирани високо во Евроазија, водени од пад на економијата, како во Латинска Америка, така и на Карибите, каде владите продолжуваат да бараат критични социјални услуги.

На Блискиот исток и Северна Африка „шокот на цените на енергијата“ е водечки ризик заради постојаната нестабилна цена и производство, а во субсахарска Африка, каде невработеноста кај младите е над 13%, директорите се загрижени за неможноста на нивните економии да создадат работни места.

Иако глобалната соработка е сè уште најефикасното средство за справување со овие различни ризици, мапирањето на извештаите ги истакнува областите во кои регионите можат да работат.

Емилио Гранадос-Франко, раководител на агендата за глобален ризик и геополитичката агенција на Светскиот економски форум, рече: „Во време кога глобалниот економски раст се чини кревок, деловните лидери се длабоко загрижени за фискалната еластичност на нивните влади. Во меѓувреме, сајбер заканата останува најголем ризик заради неговата брза еволуција и се повеќе нарушувачкиот потенцијал. (…) Но, кога ги испитуваме ризиците на регионално ниво, ние исто така гледаме разни меѓусебно поврзани фактори кои формираат различни средини на ризик. Само со решавање на економските, социјалните, технолошките и еколошките ризици на интегриран начин, стејкхолдерите навистина можат да создадат еластичност “.

Топ 10 ризици

Фискална криза
Сајбер напади
Невработеност
Шокови на цената на енергијата
Неуспех на националното управување
Длабока социјална нестабилност
Измама или кражба на податоци
Меѓудржавни конфликти
Критички неуспех на инфраструктурата
Ценовни меури за недвижнини

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк