Најголемата американска банка ЈП Морган Чејс му плати на својот извршен директор Џејми Димон 31,5 милиони долари за 2020 година, исто колку и за 2019 година. Ова е јасно од образецот доставен на 21 јануари, кој треба да се пополни за регулаторните тела. Во него се наведува дека „и покрај невидените здравствени и економски последици од КОВИД-19“, банката пријавила рекордна добивка и одржувала силен биланс, додека одвоила 12 милијарди долари за резервации за кредити.

Акциите на ЈП Морган изгубија 8% од нивната пазарна вредност во 2020 година и покрај нивниот пораст на крајот на годината како резултат на сериозен пад на приходите на банките од нејзините кредити заради паѓање на каматните стапки и издвоените високи резерви за покривање на загубите од лошите кредити. За споредба, индексот KBW, кој ги следи цените на акциите на банките, падна за 5,5 проценти во 2020 година, а акциите на најголемиот ривал на JP Morgan, Bank of America, паднаа за 7 проценти.

ЈП Морган, како и другите банки на Вол Стрит, ги предупреди своите вработени дека нема да има дарежливи бонуси за изминатата година, и покрај силните финансиски приходи од одделите за трговско и инвестициско банкарство. Кредитните институции со сите сили се обидуваат да воспостават рамнотежа помеѓу платените плати за постигнатите резултати и објективната вистина дека додека обичните луѓе се борат да ја преживеат пандемијата, банкарите продолжуваат да се збогатуваат. Кога ЈП Морган ги објави своите силни финансиски резултати за четвртиот квартал на 2020 година, Димон повика на претпазливост, велејќи: „Ова не треба да се смета за фалење, бидејќи не е така“.

ЈП Морган е првата голема банка на Волстрит што ја објави годишната плата на нејзиниот извршен директор. Димон (64) останува еден од најплатените раководители на американска кредитна институција. Како и во 2019 година, неговиот пакет за награди вклучува 1,5 милиони долари основна плата, 5 милиони долари премии и 25 милиони долари блокирани акции за непосредна продажба, чијашто вредност варира во зависност од пазарната проценка на банкарските хартии од вредност .

Лично, 2020 година беше година на сериозно тестирање на здравјето за г-дин Димон. Во март, тој веднаш беше пренесен во болница и беше опериран за спасување на срцето. Еден месец подоцна, тој се врати во канцеларијата со полно работно време.