Водечката криптовалута биткоин падна под 30.000 $ во вторникот, првпат од 22 јуни, по вчерашните агресивни распродажби на глобалните берзи.

Биткоинот падна за скоро 4 проценти на 29.600 американски долари, со што се раздели вкупниот пазар на криптовалути за вредност од околу 98 милијарди долари за последните 24 часа.

Падот беше предизвикан од зголемувањето на тензиите на глобалните берзи, кои избувнаа во понеделникот во агресивните распродажби и на Волстрит и на европските берзи, иако на почетокот на тргувањето во вторникот имаше делумна спротивност на вчерашните солидни загуби на обете страни на океанот.

Според некои аналитичари, падот на биткоинот и другите криптовалути е резултат на ослабување на апетитот за ризик, бидејќи инвеститорите се загрижени за силата на глобалното економско закрепнување од пандемијата во поглед на наглиот пораст на позаразната верзија на варијантата Делта во голем број земји.

Важен фактор во падот на цената на биткоинот за повеќе од 50% од рекордното високо ниво од скоро 65.000 американски долари, достигнато во средината на април, продолжува да биде мерката преземена од Кина против тргувањето со дигитална валута во земјата.