Катастрофалната недела за цената на нафтата вчера заврши со нов пад.

Цените на нафтата, имено, ослабеа во петокот на меѓународните пазари на 74 долари под притисок на континуираните превирања на финансиските пазари кои беа поттикнати од проблемите во банкарскиот сектор.

Цената на барелот на лондонскиот пазар по пладне беше пониска за 76 центи отколку на затворањето на тргувањето вчера и изнесуваше 73,94 долари. На американскиот пазар барелот се тргуваше по пониска цена од 52 центи, по 67,83 долари.

Пазарите неделава ги потресе колапсот на американските „Silicon Valley Bank“ (SVB) и „Signature Bank“ и проблемите во „Credit Suisse“ и американската банка „First Republic“, што предизвика остар пад на акциите на банките.

Инвеститорите добија уверување од швајцарската централна банка, која обезбеди 50 милијарди франци помош за Credit Suisse. Ситуацијата во САД се смири по одлуката за исплата на депозити на сите клиенти и најавата на големите банки за помош од 30 милијарди долари за „Прва република“.