На Вол Стрит, цените на акциите паднаа вчера, особено во финансискиот сектор, бидејќи инвеститорите се несигурни во врска со рецесионерските закани и затоа што нема позитивни поместувања во трговските односи меѓу САД и Кина.

Дау Џонс падна за 124 поени, или 0,48 проценти, на 25.774 поени, додека С & П 500 падна за 0,33 проценти на 2.868 поени и Индексот Насдак 0,34 проценти на 7,826 поени.

На самиот старт на вчерашното тргување, цените на акциите се зголемија, како и претходниот ден, кога инвеститорите беа расположени од изјавата на американскиот претседател Доналд Трамп дека трговските разговори со Пекинг ќе продолжат.

Но, ентузијазмот на инвеститорите се смири по изјавата на кинеското Министерство за надворешни работи дека неодамна немало телефонски разговор за трговските преговори.

Инвеститорите исто така се претпазливи бидејќи американската економија е во ризик од рецесија, сигнализирана од пазарот на обврзници.

Поточно, приносите на 2-годишните обврзници на Министерството за финансии на САД се уште е повисок отколку кај 10-годишните обврзници. Инверзијата на кривата на принос се смета за класичен сигнал дека претстои рецесија.

Оваа инверзија на кривата на принос се појавува пред секоја рецесија во последните 50 години.

„Може да биде многу збунувачко и, за жал, без одреден напредок во трговските преговори, економијата може да биде под притисок“, вели Џек Аблин, директор за управување со средства во „Кресет капитал“.

Вчера, најмногу паднаа цените на акциите во финансискиот сектор, во просек од 0,7 проценти, што обично е сигнал во услови на забавување на економскиот раст и паѓање на каматните стапки.

Од друга страна, победничката група ја водеше комуналниот сектор, кој се смета за дефанзивен, со просечно зголемување на цената на акциите од 0,14 проценти.

Од почетокот на август, индексот S&P 500 изгуби скоро 4 проценти, поради стравот на инвеститорите од рецесија, што се зајакна како резултат на слабите показатели од кинеската, германската и некои други економии.

Ова е резултат на трговската војна меѓу САД и Кина што трае повеќе од една година, неизвесноста околу Брегзит и геополитичките тензии.

На повеќето европски берзи, цените на акциите вчера се зголемија. Секако, лондонскиот индекс FTSE падна за 0,08 проценти на 7.089 поени, но Франкфуртскиот DAX порасна за 0,62 проценти на 11.730 поени и парискиот ЦАЦ порасна за 0,67 проценти на 5.387 поени.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк