Европските пазари го следеа падот на Азиските берзи па така Лондон Франкфурт и Париз нагло паднаа со загуби до 3% , откато претходно Њујоршката берза забележа пад од 4.6 %.

Распродажбата започна минатата недела откатко некои податоци во Соединетите Американски Држави покажаа засилен раст на платите, кое само по себе ги зголеми очекувањата дека каматните стапки во САД би можеле да пораснат со засилена динамика како би ја победиле инфлацијата.