Стапката на инфлација во Европската унија на годишно ниво во текот на февруари се намали на 1,3 проценти, од јануарските 1,6 отсто, соопшти денеска Евростат.

Стапката на инфлација во Европската унија на годишно ниво во текот на февруари се намали на 1,3 проценти, од јануарските 1,6 отсто, соопшти денеска Евростат.

 

Во исто време, во рамки на Еврозоната февруарската инфлација се намали на 1,1 отсто од 1,3 проценти во јануари годинава.

 

Минатиот месец на Кипар е регистрирана дефлација од 0,4 отсто, додека стапката на инфлација биле најниска во Грција од 0,4 проценти и во Данска и Италија од 0,5 отсто.

 

Највисока инфлација од 3.8 проценти во рамките на ЕУ е регистрирана во Романија, а по неа следуваат Естонија и Литванија со по 3,2 отсто.

 

Споредно со јануари, стапката на инфлацијата минатиот месец се намалила во 18 земји членки на ЕУ, во две останала иста, а во седум држави се зголемила.

 

Најголемо влијание врз инфлацијата во февраури имало поскапувањето на услугите, по што следуваат цените на храната, алхохолот и цигарите и на неенергетските индустирски стоки.